Bizimle iletişime geçin

Güncel

F Oturumu: Ağır hasta tutsak Mehmet Emin Çam serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi’nin “F Oturması” eyleminde, birçok hastalığı bulunan 72 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Çam’ın sağlık durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlenen “F Oturması” eyleminin 652’ncisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 72 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Çam’ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamaya, çok sayıda hak savunucusu destek verdi.

Eylemde ilk olarak, hapishanede ölüm orucu eylemi devam ederken 19 Aralık Katliamı’nı yaşayan, Wernicke Korsakoff hastası Muharrem Kurşun söz aldı. Eylül ayının hapishaneler açısından “katliam ayı” olduğunu belirten Kurşun, “Eylül 1995’te Buca’da üç kişi, 24 Eylül 96’da Diyarbakır’da 10 kişi, 26 Eylül Ulucanlar’da 10 kişi katledildi. Bu ölümleri, vahşice katliamları unutmamak gerekiyor. Ölümler biçim değiştirse de bugün devam ediyor, onlara engel olmak çabasına girmek gerekiyor” diye belirtti.

Daha sonra basın açıklamasına geçildi. Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Mukaddes Şamiloğlu, tahliye edilmesine saatler kala 13 Eylül’de, hapishanede kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren 71 yaşındaki Abdülmelik Okyay’ı hatırlatarak, “Hapishaneleri ölüm evine çeviren bu uygulamaların son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Mehmet Emin Çam’ın sağlık durumuna dair bilgi veren Şamiloğlu, “Beyin tümörü, yüksek tansiyon, böbrek kisti ve prostat hastası olup, el ve ayaklarda uyuşma, sol tarafını tutan felç nedeniyle yürüme güçlüğü, her iki kulakta cihaz gerektirir boyutta duyma kaybı ve ileri derecede unutkanlık yaşamaktadır. Çam, başkalarının yardımı ile ayakta durabilmekte, ancak iki kişinin desteği ile yürüyebilmekte ve kişisel bakımını başkalarının yardımı ile gerçekleştirebilmektedir” diye konuştu.

Ailesinin, Mehmet Emin Çam’ın 14 Mart 2022’de hastalıkları sebebiyle tedavisi devam ederken tutuklandığı bilgisi verdiğini belirten Şamiloğlu, “Dışarıda sağlanan bakım ve tedavi tutuklanınca aksadı. Uzun süre hastaneye götürülmedi ve ilaçları düzenli verilmedi. Geçtiğimiz Ağustos ayında, kullanması gereken ilaçlar dahi haftalarca kendisine verilmedi. Hapishane koşullarının zorluğu yanında, tedavisinin aksaması nedeniyle hastalıkları hızla ilerledi ve listeye yeni hastalıklar eklendi.  Daha fazla bakıma muhtaç hale geldi. Ama sevk sırasında yaşanan sorunlar, çıplak arama ve ağız içi araması nedeniyle artık hastaneye dahi gitmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

Şamiloğlu, Çam’ın kızının dernek komisyonuna ilettiği mesajı şöyle aktardı: “Tüm yaşananlardan ve bize yaşatılanlardan çok yorulduk. Bu hasta insanlar ancak ölünce oradan çıkabiliyor, bu haksızlık. Hasta ve yaşlı mahpus Mehmet Emin Çam ve bütün yaşlı, engelli ve hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.”



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler