Bizimle iletişime geçin

Kadın

‘Yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelemiz var’

Yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, “Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz. Tüm saldırılar karşısında mücadelemiz var. Erkek şiddetine karşı sokakları, alanları terk etmeyeceğiz” dedi.

8 Mart Kadın Platformu, “Yoksulluğa, Şiddete, Sömürüye, Savaşa Karşı Mücadelemiz Var” şiarıyla Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde kadın buluşması düzenledi. Yüzlerce kadının bir araya geldiği buluşmada, “Yoksulluğa, Şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelemiz var” pankartı açıldı. Eylemde, sık sık, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Geceleride sokaklarıda terk etmiyoruz”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.

8 Mart Kadın Platformu, “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelemiz var” şiarıyla Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde kadın buluşması gerçekleştiriyor. Kadın örgütü temsilcilerin ve yüzlerce kadının katıldığı buluşma öncesi yürüyüş gerçekleştirildi.   

“Aileyi kutsallaştırıyorlar”

8 Mart Kadın Platformu adına okunan basın açıklamasında, yoksulluğa, şiddete, sömürüye, savaşa karşı mücadelemiz var denildi. Kadın cinayetlerine dikkat çeken açıklamada, “8 Mart’ın ilan edilmesinin üzerinden geçen 107 yıla rağmen yaşam koşullarımızda neredeyse değişen hiçbir şey yok fakat dünyanın neresinde olursa olsun kadınlar, bu gidişatı değiştirmek için mücadele ediyor. Bugün milyonlarca kadının hayatını belirlemeye çalışanlar, bizim hayatlarımızı hiçe sayarak bize dair politika üretmeye devam ediyorlar. Kadınların, çocukların yaşama hakkını dahi göz ardı ederek aileyi kutsallaştırıyorlar. En çok da kadınlar, o ailelerin içerisinde en yakınları tarafından öldürülüyor” ifadelerine yer verildi.

2 günde 8 kadın öldürüldü

Basın açıklamasında, AKP’nin gerici politikalar ile kadınların kazanılmış haklarına göz diktiği belirtildi. Açıklamada, “Gerici politikalarıyla kazanılmış tüm haklarımızı elimizden almak için tüm mekanizmalarını devreye sokuyorlar. Medeni Kanun’a el uzatılıyor. Boşanma hakkımıza, nafaka hakkımıza gözlerini dikiyorlar. Bunları, ‘kadınlar için’ yaptıklarını iddia ediyorlar. Gerçeği biliyoruz. Kadın düşmanı politikalarıyla hayatlarımızı karartmaya devam ediyorlar. İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çeken tek adam, kadınlar adına karar alma cüretini gösteriyor. 6284 tartışmaya açıldıkça failler cesaret buluyor, kadın cinayetleri artıyor. Mücadele eden kadınları ise cezalarla yıldırmaya çalışıyorlar. 2 günde 8 kadın, boşandığı erkek, babası ve de boşanmak istediği erkekler tarafından öldürüldü. Haklarımıza saldıranlar bu cinayetlere sus pus! Erkek şiddetine karşı sokakları, alanları terk etmeyeceğiz” ifade edildi.

Kadınlar ucuz iş gücü haline getirildi

Açıklamada, kadınların, esnek ve güvencesiz işlerde çalışmaya mahkum edildiği belirtildi. AKP-MHP iktidarının kadınları daha da ucuz iş gücü haline getirildine dikkat çekilen açıklamada, “10 milyon kadın işgücünden dahi sayılmıyor. Bu ekonomik planları ise “aile ve iş yaşantısının uyumlu hale getirilmesi” olarak meşrulaştırmaya çalışıyor. AKP-MHP iktidarı “kutsal aile”sini kadınların ekonomik sömürüsü için de kullanıyor. Ancak işçi ve emekçi kadınlar bütün bu emek sömürüsüne karşılık; Özak’tan Agrobay’a, Corning’ten Burda Bebek’e, Sputnik’e eşit işe eşit ücret ve sendikalaşma hakları için direnişi örgütlüyor” denildi.

“Sokakları terk etmeyeceğiz”

Sokakları, alanları terk etmeyeceklerini ve tüm saldırılara karşı mücadele edeceklerini belirtilen açıklamada, “Kadın emekçiler mücadeleleriyle yanındaki işçileri, emekçileri, ailelerini değiştirip dönüştürüyor. Kadınlar, sömürü çarklarını kırabilmek için en önde, mücadeleyi yükseltiyor! Bugün bu direnişlerin, dayanışmanın ve mücadelenin günüdür. Yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceğiz. Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz. Tüm saldırılar karşısında mücadelemiz var. Yaşasın 8 Mart. Yaşasın Kadın Dayanışması” ifadeleri kullanıldı.

Kadın buluşması halaylar, zılgıtlar ve sloğanlar ile son buldu.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Kadın Haberler