İtalya’da 1990’lardan beri izole kalmış dinozor kalıntıları keşfedilmiş olsa da, paleontologlar şimdi kuzeydoğu liman kenti Trieste’ye yakın eski bir kireçtaşı ocağı olan Villaggio del Pescatore’de bütün bir dinozor grubunu tespit ettiler.
Fosilleşmiş kalıntılar, 80 milyon yıl önce yaşamış ve beş metre uzunluğa ulaşabilen Tethyshadros insularis türüne ait.
Bologna Üniversitesi’nden, araştırma ekibinin lideri Federico Fanti, “İtalya dinozorlarla ünlü değil ve geçmişte birkaç şanslı keşif olmasına rağmen, şimdi bir dinozor alanında bütün bir sürüye sahibiz.” diyor.
Villaggio del Pescatore taş ocağı, dinozorlarla ilk kez 1996 yılında, paleontologların Antonio adını verdikleri ve başlangıçta bir “cüce türü” olduğuna inandıkları bir dinozor iskeletinin keşfinden sonra tanındı. Ancak son keşifler bu iddiayı çürütüyor. Çünkü Antonio’nun, şimdi birlikte ölen ve aynı sürünün parçası olan genç bir dinozor olduğuna inanılıyor. Gruptaki fosilleşmiş kalıntıların en büyüğü Bruno olarak adlandırıldı.
Fanti, “Bruno, grubun en büyüğü ve en eskisi. Aynı zamanda İtalya’da şimdiye kadar bulunan en eksiksiz dinozor iskeleti. Antonio’nun keşfinden sonra bölgede dinozorlar olduğunu biliyorduk, ancak şimdiye kadar kimse kaç tane olduğunu görmek için kontrol etmedi. Şimdi elimizde aynı sürüye ait birden fazla kemik var.” diyor.
80 milyon yıl önce antik Akdeniz bölgesinin bir parçasını oluşturan bölgede fosilleşmiş balık, timsah, uçan sürüngen ve hatta küçük karides kalıntıları da bulundu.
Fanti, “Dinozorların nasıl bir ortamda yaşayıp öldüklerini anlayabildiğimiz için bu çok heyecan verici. O dönemde bölge kıyıya çok yakındı ve dinozor sürülerini besleyebilecek tropikal, sıcak ve nemli bir ortam vardı.” diyor.
Koruma altındaki bir alan olan Villaggio del Pescatore’de şimdiye kadar bulunan fosillerin bir kısmı, Trieste’deki sivil doğa tarihi müzesinde sergileniyor ve uzmanlar sonunda sitenin bir kısmını halka açmayı umuyor.
Ocak ayında, İtalyan Alpleri’nde timsah benzeri bir tarih öncesi sürüngene ait olduğuna inanılan ayak izleri bulunmuştu.(Arkeofili)