Bizimle iletişime geçin

Bilim

Araştırmacılar, insan hücrelerinde yaşlanmayı 30 yıl tersine çevirdi

Yeni bir araştırmaya göre, araştırmacılar insan cilt hücrelerinde yaşlanmayı 30 yıl tersine çevirdi.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesinden bilim insanları, insan cilt hücrelerini otuz yıl kadar gençleştiren bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu. Önceki yeniden programlama yöntemlerinden daha uzun, hücreler işlevlerini kaybetmeden yaşlanma saatini geri alıyorlar.

Yakın zamanda Altos Labs Cambridge Enstitüsüne liderlik etmek üzere hareket eden Epigenetik araştırma programı lideri Profesör Dr. Wolf Reik, “Bu çalışmanın çok heyecan verici sonuçları var. Sonunda, yeniden programlama yapmadan gençleşen genleri tanımlayabilir ve özellikle yaşlanmanın etkilerini azaltmak için bunları hedefleyebiliriz. Bu yaklaşım, inanılmaz bir terapötik ufuk açabilecek değerli keşifler için umut vaat ediyor” dedi.

Doktora sonrası araştırmacı Dr. Diljeet Gill ise, “Sonuçlarımız, hücre yeniden programlama anlayışımızda ileriye doğru büyük bir adımı temsil ediyor. Hücrelerin işlevlerini kaybetmeden gençleştirilebileceğini ve gençleştirmenin eski hücrelere bazı işlevleri geri kazandırdığını kanıtladık. Hastalıklarla ilişkili genlerde yaşlanma göstergelerinin tersini de görmemiz, bu çalışmanın geleceği için özellikle umut verici” diye belirtti. 

İnsanlar yaşlandıkça, hücrelerinin işlev görme yeteneği azalır ve genomda (DNA’da) yaşlanma izleri biriktirir. Rejeneratif biyoloji, hücreleri onarmayı veya değiştirmeyi amaçlar. Rejeneratif biyolojideki en önemli araçlardan biri, “uyarılmış” kök hücreler yaratma yeteneğimizdir. Bununla birlikte, bu süreç esas olarak hücrelerin işlevlerini siler ve onlara herhangi bir hücre tipi olma potansiyeli verir.

Bilim insanlarının kök hücre yapmak için kullandıkları Nobel Ödüllü tekniğe dayanan yeni yöntem, sürecin bir kısmını yeniden programlamayı durdurarak hücre kimliğini tamamen silme sorununun üstesinden geliyor. Böylece biyolojik olarak daha genç hücreler oluşturabildiler ve hücreler kısmen de olsa işlevlerini kaybetmedi. Bu tekniğin potansiyel olarak uygulanması, hücrelerin sadece daha genç görünmesine değil, aynı zamanda genç hücreler gibi işlev görmesine de bağlı. 

Yöntemlerin, Alzheimer hastalığı ile ilişkili APBA2 geni ve katarakt gelişiminde rol oynayan MAF geni gibi yaşa bağlı hastalık ve semptomlarla bağlantılı diğer genler üzerinde de etkisi olduğunu gözlemlediler.

Kaynak: ITV NEWS / Çeviri: Gazete Patika



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Bilim Haberler