Sıcak havalar, açık alanda emek üreten milyonlarca işçinin sağlığını tehdit ediyor. Emeğinin karşılığını alamayan işçiler diğer yandan da sağlık sorunlarıyla baş başa kalıyor. Sıcağın altında ve tozun içinde çalıştıklarını söyleyen emekçiler, bu koşullarda çalışırken birçok meslek hastalığına maruz kaldıklarını vurguladılar.
Hıdır Yıldız/Dersim
“40 derece sıcakta elle biçiyoruz”
Hasat ve tartla işlerinin havanın sıcak olduğu dönemlere denk geldiğini belirten tarım işçisi Uğur Yıldız, “Bu da biz tarım işçileri için zor bir durum. Çalıştığımız tarlalar genelde arazinin engebeli olduğu alanlar. Dolayısıyla buraya herhangi bir tarım aracı giremiyor. Biz de bu 40 derece sıcakta elle biçmek zorunda kalıyoruz. Geçimizi bu yolla sağlıyoruz. Emeğimizin karşılığını alamasak da tarım işçiliği mesleğimiz olduğu için çalışmak zorundayız” dedi.
“Emeğimizin karşılığını alamıyoruz”
Ekonomik krizin emekçi kesimleri etkilediğini belirten Yıldız, çalışma koşullarının ağır olduğunu ifade etti. Yıldız, “Verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz. Bir tarım emekçisinin günlük yevmiyesi 1.500 TL civarında. Ancak herhangi bir iş güvenliği önmeli yok. İş kazalarına, meslek hastalıklarına ve sıcak çarpmasından kaynaklı çeşitli rahatsızlıklara maruz kalıyoruz” dedi.
Sıcakların oluşturacağı en önemli sağlık sorunu terleme ile birlikte vücudun sıvı kaybetmesi. Uzmanlar, sıvı kaybı nedeniyle oluşacak sağlık sorunlarını önlemek amacıyla günlük içilen su miktarının 3 litreyi geçmesi gerektiğini belirtiyor.
“Meslek hastalıklarıyla baş başa kalıyoruz”
İnşaat işçisi Musa Yıldırım ise, sıcak hava koşullarında çalıştığını ve sıva ustası olduğunu ifade ederken, “Çalıştığımız sektör emek üretiminin zor olduğu bir sektör. Sıcağın altında ve tozun içinde çalışıyoruz. Bu koşullarda çalışırken birçok meslek hastalığına maruz kalıyoruz. Ancak meslek hastalığına yakalandığımızı bir türlü tescil ettiremiyoruz. Meslek hastalığıyla baş başa kalıyoruz. Bu sıcaklarda çalışmak gerçekten çok yorucu” diye konuştu.
13 milyon emekçi sıcağa maruz kalıyor
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, dünyada 1 milyardan fazla; Türkiye’de de 13 milyon işçi sıcak havaya maruz kalıyor. Özellikle açık havada çalışılmasını gerektiren tarım, inşaat, ulaşım, posta ve paket teslimatı, peyzaj, petrol ve gaz kuyusu gibi iş alanları bu durumdan etkileniyor.