Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

Patikanın Kitaplığı: Yeni çıkanlar

Uzlaşmaz Marx, günümüz kapitalizminin yarattığı bu yıkıcı kargaşa karşısında, onun uzlaşmaz muarızı Marx’ın analitik ve eleştirel gücünün güncelliğini vurguluyor. Mavi Defter ise Vladimir İlyiç Lenin’in 1917 Ekim Devrimi’ne aylar kala yeraltına çekildiği ve ücra bir göl kıyısında, bir işçi ailesinin yanında barındığı günlere ışık tutmaktadır.

1.) Uzlaşmaz Marx

Dinî çatışmalar, doğal kaynaklar için verilen mücadeleler, savaşlar, Avrupa kapılarına dayanan mülteci akınları, iklim değişikliklerinin neden olduğu doğal afetler ve bunlara eşlik eden kıtlıklar… Uzlaşmaz Marx, günümüz kapitalizminin yarattığı bu yıkıcı kargaşa karşısında, onun uzlaşmaz muarızı Marx’ın analitik ve eleştirel gücünün güncelliğini vurguluyor. Marx’ın düşünce sisteminin fikirler tarihi kanonunun tozlu raflarına kaldırılamayacak kadar canlı olduğunu hatırlatırken, bu güncelliğin sanılandan çok daha kapsamlı olduğuna işaret ediyor: Marx, son on yılda liberal ya da muhafazakâr iktisatçıların dahi sıklıkla hakkını verdiği üzere, basitçe ve sadece kapitalist ekonomik krizlerin bir teorisyeni değildir. Marx’ın ekonomi politik eleştirisinin temel kavramları insan varoluşuna ilişkin bir dizi etik, felsefi, antropolojik tartışmanın kapısını aralar. Michael Quante’ye göre Marx’ın “modern kapitalist toplum düzenine ilişkin analizi, içinde bulunduğumuz durumda sorun çözme potansiyeline ve eleştirel güce sahip olmaya devam eden felsefi kavramlarla desteklenmektedir” ve Marksist düşünce, güncelliğini öncelikle bu tartışma izleklerine borçludur.

Kitabın Orijinal Adı: Der unversöhnte Marx Die Welt in Aufruhr

Sayfa Sayısı: 128

Çeviren: Sezer Karagöz

Yayınevi: Yordam Kitap

2.) Mavi Defter

Mavi Defter, Vladimir İlyiç Lenin’in 1917 Ekim Devrimi’ne aylar kala yeraltına çekildiği ve ücra bir göl kıyısında, bir işçi ailesinin yanında barındığı günlere ışık tutmaktadır. Beyaz perdeye de uyarlanan Mavi Defter, Lenin hakkında yazılmış en meşhur eserlerden biridir.

Lenin’in mavi bir defteri gerçekten vardır. Bu deftere, sürgünde olduğu yıllarda, Marx ile Engels’in devlet kuramı üzerine söylediklerini ve kendisinin mütevazılıkla “broşür” diye adlandırdığı ünlü eseri Devlet ve Devrim’i oluşturacak notlarını yazmıştır Lenin. Bu notlar, Ekim Devrimi’ne giden çalkantılı günlerde düzenlenip kitap haline getirilmiştir. İşte o günlerde yaşananları, Lenin’in çalışmalarını, devrim arifesindeki düşüncelerini ve ruh halini, partililerle fikir alışverişini, yanlarında kaldığı işçi ailesiyle yaşamını, yoldaşlarıyla, işçilerle ve hatta çocuklarla ilişkilerini Sovyet yazar Emmanuil Kazakeviç bir belgesel roman olarak okurlara sunuyor.

Kitabın Orijinal Adı: Синяя тетрадь (Sinyaya tetrad)

Sayfa Sayısı: 128

Çeviren: Bülent Gedik

Yayınevi: Yordam Kitap

3.) Özgür Düşüncenin Kısa Tarihi

Düşünce ve ifade özgürlüğü, sorgulayan beyinler için yaşamsal önemdedir. Ancak tarihte (ve ne yazık ki günümüzde de) geleneksel ya da dinsel kabullerin dışında kalan bağımsız düşüncelerin aforoz edildiğini ve büyük baskılara maruz kaldığını görüyoruz. Doğanın ve toplumun akla ve bilime dayalı bir eleştirel anlayışla ele alınması, insan zihninin dogmaların prangalarından kurtulması ancak Aydınlanma Çağı’yla birlikte hız kazanmış, bu uğurda çaba harcayan insanların çoğu kez hayatlarını tehlikeye atarak verdikleri mücadeleler yüzyıllar sürmüştür.


J.B. Bury, elinizdeki kitapta, antik çağlardan 20. yüzyılın başlarına kadar, aklın hakikat arayışını özlü bir şekilde anlatıyor. Okuru eski Yunan’da felsefi sorgulamanın şaşırtıcı parlaklığından Ortaçağ’da dini otoritenin özgür düşünceye nefes aldırmamasına, oradan Rönesans’ta Yunan ve Roma felsefesinin yeniden keşfine ve son olarak Aydınlanma ve bilimsel devrim çağlarında akılcılığın ilerlemesine götürüyor. Ayrıca, bağımsız düşünceyi savunan ve çağdaş Batı kültürünün temelini atan birçok önemli kişinin eserlerinin anlam ve önemini küçük değinilerle ortaya koyuyor.

Kitabın Yazarı: John Bagnell Burry

Çeviri: İbrahim Yıldız

Yayınevi: Dipnot Yayınları

Sayfa Sayısı: 200

4.) Arafta Düet

Denize bakan kayalıklarda bir bungalov… Yoldan fırlayıp yanına düşen bir araba… Bir patlama…

Huzur arayışındaki emekli tümgeneral Ayvaz Dere’nin planları ilk günden altüst olmuştur. Kazaya karışan gençler de olaya bambaşka bir boyut katar ve işler çetrefilleşir. Bir de 1980’lerde takıştığı solcu bir avukat, Sinan çıkar karşısına. Böylece geçmişe ve geleceğe ışık tutan zorlu bir düet başlar.

Mizahi bir üslup ve sürükleyici bir kurguyla kaleme alınan Arafta Düet, hepimizi barış, vicdan, erdem üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor.

Biri yıllardır hapiste olan iki eşyazarın hiç karşılaşmadan beraber kaleme aldıkları roman, bu açıdan dünyada bir ilk.

Yazar: Selahattin Demirtaş, Yiğit Bener

Yayınevi: Dipnot Yayınları

Sayfa Sayısı: 166

5.) Sağanak Altında

Avrupa’nın ve dünyanın kaderinin yeniden yazıldığı Yüz Yıl Savaşları’nın son çeyreğinde iki amansız düşman; Fransız ve İngiliz ordusu yeniden çarpışmak üzeredir. Her anlamda üstün Fransızların zaferi neredeyse kesindir; açlık ve hastalıktan kırılmış, bitkin İngiliz ordusunu bozguna uğratmaya can atmaktadırlar.

Kibir, hırs ve ganimet düşkünlüğünün gözleri kör ettiği, uşaklı ziyafet sofralarına soylu gülüşlerin karıştığı, şarabın su gibi aktığı bu özgüven yüklü erkek dünyasında işlerin ertesi sabah ters gideceğini görebilen yalnızca bir kişi vardır; savaş meydanının tek “yoldan çıkmışı” Zambak Çiçeği. Peki bu şanlı şöhretli şövalyelerin, mavi kanlı aristokratların, yüksek rütbeli komutanların arasında doğru soruları soran, ihmalleri ve ihtimalleri dile getiren bir kadına kim kulak verecektir? Hiç kimse.

Tarihte eşi görülmemiş bu akıl almaz felaketin heybetli anlamsızlığından doğan ürkütücü dehşete kahkahaların karışacağı Sağanak Altında, ilk kez Türkçede…

Kitabın Oriinal adı: Azincourt par temps de pluie

Yazar: Jean Teule

Çeviren: Bahadırhan Bozkurt

Sayfa Sayısı: 136

Yayınevi: Sel Yayıncılık



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler