Bizimle iletişime geçin

Editörün Seçtikleri

Zapatista Özerkliğinin Yeni Yapısı*

Size özerkliği, yani Zapatista özerkliğinin yeni yapısını nasıl yeniden düzenlediğimizi anlatmaya çalışacağım. Daha sonra daha detaylı olarak anlatacağım. Ya da belki daha fazla açıklamayacağım çünkü önemli olan pratiktir. Elbette siz de yıl dönümüne gelip mücadelemizin bu yeni aşamasının oyunlarını, şarkılarını, şiirlerini, sanat ve kültürünü izleyebilirsiniz.

Kasım 2023.

Kardeşlerim ve yoldaşlarım:

 Size özerkliği, yani Zapatista özerkliğinin yeni yapısını nasıl yeniden düzenlediğimizi anlatmaya çalışacağım. Daha sonra daha detaylı olarak anlatacağım. Ya da belki daha fazla açıklamayacağım çünkü önemli olan pratiktir. Elbette siz de yıl dönümüne gelip mücadelemizin bu yeni aşamasının oyunlarını, şarkılarını, şiirlerini, sanat ve kültürünü izleyebilirsiniz. Aksi takdirde Tercios Compas size fotoğraf ve videoları oraya gönderecektir. Başka bir zaman size MAREZ ve JBG’nin eleştirel değerlendirmesinde iyi ve kötü gördüklerimizi anlatacağım. Şimdi size nasıl göründüğünü anlatacağım. Gitmek:

Birinci. – Sadece özerkliğin sürdürüldüğü değil, diğer yapıların da çalışamayacağı ana dayanak Yerel Özerk Yönetim ( GAL) ‘dir . Zapatista destek üslerinin yaşadığı her toplulukta bir GAL bulunmaktadır. Zapatista GAL tüm özerkliğin özüdür. Özerk temsilciler ve komisyon üyeleri tarafından koordine edilirler ve kasabanın, çiftlik evinin, topluluğun, bölgenin, mahallenin, ejidonun, koloninin veya her nüfusun kendisini nasıl adlandırdığına bağlı olarak meclise tabidirler. Her GAL, kendi özerk örgütsel kaynaklarını (okullar ve klinikler gibi) ve komşu Zapatista olmayan kardeş kasabalarla ilişkileri kontrol eder. Ve maaşın doğru kullanımını kontrol edin. Ayrıca var olabilecek kötü yönetim, yolsuzluk ve hataları tespit edip raporluyor. Ve kendi çıkarları için kullanacakları destek veya yardım istemek için kendilerini Zapatista yetkilileri gibi göstermek isteyenlere karşı da dikkatli davranıyor.

  Yani, daha önce birkaç düzine MAREZ, yani Zapatista Asi Özerk Belediyeleri varsa, şimdi binlerce Zapatista GAL var .

İhtiyaçlarına, sorunlarına ve ilerlemelerine göre çeşitli GAL’ler Zapatista Özerk Hükümet Kolektifleri ( CGAZ) bünyesinde toplanır ve burada toplanan GAL’leri ilgilendiren konularda tartışılır ve anlaşmalar yapılır . Böyle karar verdiklerinde, Özerk Hükümetler Kolektifi her topluluğun yetkililerinden oluşan bir meclis toplar. Burada Sağlık, Eğitim, Tarımsal Ekoloji, Adalet, Ticaret ile ihtiyaç duyulan planlar ve ihtiyaçlar öneriliyor, tartışılıyor ve onaylanıyor veya reddediliyor. CGAZ düzeyinde her alanın koordinatörleri bulunmaktadır. Yetkili değiller. Görevleri GAL tarafından talep edilen veya toplum yaşamı için gerekli görülen çalışmaların yapılmasını sağlamaktır. Örneğin: koruyucu hekimlik ve aşı kampanyaları, endemik hastalıklara yönelik kampanyalar, kurslar ve uzmanlık eğitimleri (laboratuvar teknisyenleri, geleneksel şenlikler vb.) Her bölgenin veya CGAZ’ın , acil bir sorun olması veya birden fazla topluluğu etkileyen bir sorun olması durumunda toplantı çağrısı yapan kendi yöneticileri vardır.

  Yani daha önce 12 İyi Yönetim Kurulu varken şimdi yüzlercesi olacak.

Üçüncü. – Daha sonra ZAPATISTA Özerk Hükümetleri Kollektif Meclisleri ACGAZ’ı takip edin . Bunlar daha önce bölgeler olarak biliniyordu. Ama yetkileri yok ama CGAZ’a bağlılar. Ve CGAZ, GAL’e bağlıdır. ACGAZ, GAL ve CGAZ’ın talepleri doğrultusunda gerektiğinde bölge meclislerini toplar ve başkanlık eder. Caracoles’te yerleşikler ancak bölgeler arasında hareket ediyorlar. Yani insanların ilgi taleplerine göre hareketlidirler.

Oda. – Uygulamada görüldüğü gibi Özerklik Komutanlığı ve Koordinasyonu JBG ve MAREZ’den ilçe ve mahallelere, GAL’e devredildi. Bölgeler (ACGAZ) ve bölgeler (CGAZ) halk tarafından yönetilir, halka karşı sorumlu olmalı ve onların Sağlık, Eğitim, Adalet, Gıda ve afetlerden kaynaklanan acil durumlarda ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamanın bir yolunu bulmalıdırlar. doğal afetler, salgın hastalıklar, suçlar, işgaller, savaşlar ve kapitalist sistemin getirdiği diğer felaketler.

Beşinci. – EZLN’nin yapısı ve yapısı, saldırılar, saldırılar, salgın hastalıklar, doğayı kasıp kavuran şirketlerin istilası, kısmi veya topyekün askeri işgaller, felaketler karşısında kentlerin ve toprak ananın savunmasını ve güvenliğini artırmak amacıyla yeniden düzenlendi. doğal afetler ve nükleer savaşlar. Halkımızın birbirinden izole de olsa hayatta kalması için hazırlık yaptık.

Altıncı. – Bunu özümsemekte sorun yaşadığınızı anlıyoruz. Ve bir süre bunu anlamakta zorluk çekecekler. Bunu düşünmek 10 yılımızı aldı ve bu 10 yılın 3 yılını uygulamaya hazırlamak için harcadık.

  Ayrıca düşüncelerinizin karışık gibi göründüğünü de anlıyoruz. Bu yüzden anlayış kanalınızı değiştirmeniz gerekiyor. Ancak uzağa, geriye ve ileriye bakarak şu andaki adım anlaşılabilir.

  Bunun yeni bir özerklik yapısı olduğunu, yeni öğrendiğimizi ve iyiye gitmenin biraz zaman alacağını anladığınızı umuyoruz.

  Gerçekte, bu ifadenin amacı yalnızca Zapatista özerkliğinin devam ettiğini ve ilerlediğini, bunun yaşadıkları kasabalar, topluluklar, yerler, mahalleler, koloniler, ejidoslar ve çiftçiler, yani üsler için daha iyi olacağını düşündüğümüzü anlatmaktır. Zapatista desteği. Ve bu onların fikir ve önerilerini, eleştirilerini ve özeleştirilerini dikkate alarak karar vermişler.

  Ayrıca, ileride görüleceği gibi, özerkliğin bu yeni aşaması Hydra’nın en kötüsüyle, onun en kötü şöhretli hayvanlığıyla ve yıkıcı deliliğiyle yüzleşmek için yapılmıştır. Savaşları, ticari ve askeri istilaları.

  Bizim için sınırlar, uzak coğrafyalar yok. Gezegenin herhangi bir köşesinde olup biten her şey bizi etkiliyor, endişelendiriyor, endişelendiriyor ve üzüyor. Rengine, ırkına, milliyetine, inancına, ideolojisine, diline bakmaksızın zor durumdaki insanlara çok az gücümüz yettiğince destek olacağız. Her ne kadar çok fazla dil bilmesek ya da pek çok kültürü ve yolu anlamasak da, sistemin kışkırttığı acıyı, acıyı, üzüntüyü ve onurlu öfkeyi nasıl anlayacağımızı biliyoruz.

  Kardeş kalpleri okumayı ve dinlemeyi biliyoruz. Onlardan, hikayelerinden, mücadelelerinden öğrenmeye çalışmaya devam edeceğiz. Sadece yüzyıllardır bunun acısını çektiğimiz ve bunun nasıl bir şey olduğunu bildiğimiz için değil. Ayrıca ve hepsinden önemlisi, çünkü 30 yıldır olduğu gibi bizim mücadelemiz yaşam içindir.

  Elbette bunca yıl boyunca pek çok hata yaptık. Önümüzdeki 120 yılda mutlaka daha fazlasını yapacağız. Ama pes etmeyeceğiz, yolu değiştirmeyeceğiz, satmayacağız. Mücadelemizi, zamanını, yollarını her zaman eleştirel bir gözle gözden geçireceğiz.

  Gözümüz, kulağımız, aklımız ve kalbimiz, pek çok konuda farklı olsa da demokrasi, özgürlük ve adalet konusunda bizimle aynı kaygıları ve benzer arzuları taşıyan insanlardan öğrenmeye her zaman hazır olacaktır.

  Halkımız ve kardeş toplumlarımız için her zaman en iyiyi arayacağız.

  Bu nedenle biz Zapatistalarız.

Gezegenin herhangi bir köşesinde en az bir, bir, bir Zapatista   olduğu sürece isyanla direneceğiz, yani savaşacağız.

  Orada dostları ve düşmanları görün. Ve ne biri ne de diğeri olanlar.

  Şimdilik.

Meksika’nın güneydoğusundaki dağlardan.

Asi Yardımcı Komutan Moisés.
Meksika, Kasım 2023.
500’den fazla, 40, 30, 20, 10 yıl sonra.

https://enlacezapatista.ezln.org.mx sitesinden alıntılanmıştır..



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Editörün Seçtikleri Haberler