Bizimle iletişime geçin

Söyleşi

Maden işçileri: Haklarımızı alana kadar bu madenden çıkmayacağız

Doruk Madencilik’te gasp edilen hakları için açlık grevine başlayan maden işçileri, talepleri, kabul edilene kadar direneceklerine dikkati çekerek, “Her gün ölümü göze alarak madene inen insanlarız. Biz burada ölümü göze aldık. Taleplerimiz kabul edilene kadar bu madenden çıkmayacağız. Son madenci kalana kadar direneceğiz” dedi.

Yadigar Aygün/İstanbul

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) çalışanları, 2016 yılından bu yana Doruk Madencilik tarafından verilmeyen sendikal ve özlük haklarının iyileştirilmesi için 31 Ağustos’ta açlık grevine başladı. Eskişehir’de 167 işçinin yeraltında başlattığı grev devam ederken, açlık grevi sonucu dün 7 işçinin sağlık durumlarının kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Madencilerin açlık grevi 4’ncü gününde sürüyor. Gazetemize konuşan maden işçisi Recep Kayabaşı, maden işçilerinin talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söyledi.

Rahatsızlanan madenciler hastaneye kaldırıldı.

Tazminat ev özlük hakları verilmedi

Tazminat ve özlük haklarını alamadıkları için açlık grevine başladıklarına dikkati çeken maden işçisi Recep Kayabaşı, bir çok hak gaspı yaşadıklarını dile getirdi. Kayabaşı, “9 yıldır bu şirkete çalışıyorum. 2016 yılından bu yana tazminat ve sendikal haklarımız ödenmiyor. Bize haklarımızın ödemeyeceklerini söylediler. ‘İşine gelen bu şirkette çalışsın işine gelmeyen işi bırakabilir’ dediler. İlk olarak oturma eylemi yaptık. Sonuç alamayınca açlık grevi kararı aldık. Açlık grevimizin 4 günü. 167 madenci açlık grevine başladık. 7 madenci arkadaşımız havasızlığa dayanamadı. Tedavileri yapıldıktan sonra aramıza dönecekler” dedi.

‘Haklarımız gasp ediliyor’

Ekonomik olarak zorlandıklarını söyleyen Kayabaşı, “Sadece gelirimiz bu işten. Okullar başladı. Çocuklarımıza kıyafet alamadık. En düşük kira 5 bin TL. Bize, bir buçuk ayda sadece 10 Bin TL maaş yatırdılar. Bu para ile asla geçinmeyiz. 6 bin TL kira ödeyip 3 bin TL ile nasıl geçineceğim. İcralık olan arkadaşlarımız var. Yer altından çalıştığımız halde sigortamız yer üstünden yatırıldı. Bu şekilde hem daha az maaş alıyoruz hem de haklarımız gasp ediliyor. Sigortamız yer üstünden yatırıldığı için yıpranma hakkımızı da kullanamıyoruz. 20 yılda emekli olmam gerekirken 25 yılda emekli olacağım. Şirket Bireysel Emeklilik Sistemi(BES) paralarımızı yatırmadı. Bizi resmen soyuyorlar. Çok büyük bir hırsızlık var” diye konuştu.

‘Hiçbir madenci geri adım atmıyor’

Tüm haklarını alana kadar maden işçilerinin direnişe devam edeceğini söyleyen Kayabaşı, talepleri kabul edilene kadar geri adım atmayacaklarını belirtti. Kayabaşı, “Biz depremde hiç kimsenin girmediği yerlere girdik. Cesetler çıkardık. Yeni yaşamlara vesile olduk. Devlet ve TMSF tarafından yüz üstü bırakıldık. Şu an ikisi de yanımızda değil. Yerin 600 met altında şu an emeğimiz için direniyoruz. Hangi sektör yer altında çalışıyor? Her gün ölümü göze alarak madene inen insanlarız. Biz burada ölümü göze aldık. Eylemimizde son madenci kalana kadar biz buradayız. Bu madenden çıkmayacağız. Hiçbir madenci geri adım atmıyor. Ne olursa olsun hakkımızı alacağız” dedi.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Söyleşi Haberler