Hıdır Yıldız/Dersim
Dersim’de Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (FEDAŞ) çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Enerji-Sen üyesi işçilerin sefalet zammı ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı 9 Ağustos’ta başlattığı iş yavaşlatma eylemi 17’inci gününde devam ediyor. FEDAŞ’ta çalışan işçiler ile çalışma koşullarını ve taleplerini konuştuk.
FEDAŞ işçileri iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor
Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, FEDAŞ işçilerinin iş cinayetlerinde öldüğüne dikkati çekti. Atsız, “İnsanca çalışma koşullarına ve yaşam hakkımız için direniyoruz. Günlerdir burada direnen grev yapan FEDAŞ işçileri her şeyden önce ölmek istemiyor. Birkaç gün önce Kazancı Holding’e bağlı Çoruh Aksa’da çalışan Musa Kasap adlı arkadaşımızı iş cinayetinden kaybettik. Kasap, daha 25 yaşında bir çocuk babası. Bu iş cinayetinin asıl sorumlusu Kazancı Holding ve işverendir. İşverenlerin, ağır iş yükü, baskısı, eksik personelle iş yaptırma sonucu işçi arkadaşlarımız direkt tepelerinde ölüyor. FEDAŞ işçileri artık direkt tepelerinde ölmek istemiyorlar”
‘Geri adım atmayacağız’
Atsız, insanca bir yaşam için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Atsız, “FEDAŞ işçileri, 14.000 TL gibi açlık sınırının altında bir maaşla çalışmak istemiyor. İşçilerin çalışma koşullarının her gün daha kötüye gidiyor. FEDAŞ işçileri insanca bir yaşam istiyor. İşverenle yaptığımız görüşmeler sonunda karşılıklı sorunun diyalog yoluyla çözülmesini ifade ettik ancak karşılıklı iyi niyetimiz gelinen aşamada bizlere hukuki işlemini başlatarak işten atma tehdit ile karşı karşıya kaldık. İşveren taleplerimize gözlerini kapamış kulaklarını tıkamış durumda. Taleplerimiz ortadadır. Şirket az elemanla çok iş yaptırma ve çok kazanmak için biz FEDAŞ işçisinin canını yok sayıyor . Hukuken bir kişinin vardiya tutması yasak iken işveren bu yasağı tanımamaktan işçinin yaşam hakkını yok sayan pratiklere giriyor. Buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz. Biz enerji işçileri bu direnişi kazanacağız. İşveren sorunu çözmek istiyor ise biz diyalog yoluna her zaman açığız. Sorunlarımız çözülene kadar taleplerimizden geri adım atmayacağız” diye belirtti.
‘Açlık ile terbiye ediliyoruz’
Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası( Enerji-Sen) Genel Eğitim Sekreteri ve FEDAŞ işçisi Yoldaş Yiğit, aldıkları ücret ile geçinmedikleri için grev kararı aldıklarını belirtti. “Ekonomik koşullarımızın düzeltilmesi ve ağır iş koşullarının hafifletilmesi için bir grev başlattık. Bizlere verilen yüzde 20, yüzde 30 zamlar ile geçinmemiz mümkün değil. Hiçbirimiz geçinemiyoruz. Bazı zamanlarda ailelerimizden destek alarak geçinmeye çalışıyoruz. Enflasyon karşısında maaşlarımız eriyor. Açlık ile terbiye ediyoruz” dedi.
‘Sonuna kadar mücadele edeceğiz’
FEDAŞ işçileri olarak talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Yiğit, “16 Ağustos tarihine kadar işverene taleplerimizi ilettik. Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde göreve gideceğimizi söyledik. 22.000 TL tam maaş, 2 maaş ikramiye ve promosyonlarımızın verilmesini istiyoruz. Tüm bu taleplerimizi iyi niyetimizi şirket yöneticileri süistimal etti. Bu da bizi zorunlu olarak direnişe sevk etti. Şirket yöneticileri bizimle yaptıkları görüşmelerde kısa zamanda bize döneceklerini ifade ettiler ancak görüşme yapılmadan şirket yöneticileri bizlere attıkları mesajla hakkımızda ki işlemler başlattığını grevi sonlandırmamızı istediler. Ancak bizler ağır koşullarda çalışıyoruz. Bizler, gasp edilen haklarımızı geri alana kadar geri adım atmayacağız. Sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz”
‘Aldığım ücret ile geçinemiyorum’
3 yıldır Mazgirt FEDAŞ bölgesinde çalışan Serdar Kılınç, tehlikeli, ağır ve kötü koşullarda çalıştığını vurguladı. Aldığı ücret ile geçinemediğine dikkati çeken Kılınç, “Ben işe başladığım zaman 7-8 kişiydik daha sonra sayımız 15’e yükseldi. Ancak şu anki aşamada 4-5 kişiyle iş yapıyoruz. Bugün 5-6 kişinin yapması gereken işi 2 kişi yapıyoruz. İş yükümüz çok. Gece gündüz demeden sürekli arıza bakım ve benzeri işlere gidiyoruz. Bazen gelen ihbarlara arızalara yetişemediğimiz için şirket tarafından sert bir şekilde eleştiriliyoruz. Hem ağır iş koşullarında hem de güvenlik önlemleri alınmayan bir iş kolunda çalışıyoruz. Aldığımız paranın hiçbir değeri yok. Verilen ücret, ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Taleplerimiz çok açık ve net bizler insanca yaşam için iyi bir ücret istiyoruz, direk tepelerinde ölmek istemiyoruz. Şirket sürekli bizi oyalıyor. Ne ücretlerimizi ne de çalışma koşullarımızı düzetiliyor. Aksine koşullarımızı daha fazla zorlaştırmaya çabalıyorlar, bazen yasal olmayan işlemler işler yaptırıyorlar. Bu yasal olmayan işlemleri yapmadığımızda üzerimiz de baskı kuruyorlar” diye konuştu.
‘İş kazası geçirdim, önlem ve denetim alınmıyor’
Çalışırken iş kazası geçirdiğini söyleyen Kılınç, iş yerinin önlem ve denetim almadığının altını çizdi. Kılınç, “İş arkadaşlarımız iş kazası geçiriyor. İş cinayetlerinde ölüyor. Bunun en son örneği Trabzon’da yaşamını yitiren bir arkadaşımız oldu. Ben de bir buçuk yıl önce bir iş kazası geçirdim. Bacaklarımda , kollarımda patlamalar oldu. Yüksek gerilimde çarpıldım. Yaklaşık 30 saniye baygın kaldım. Yaklaşık bir buçuk iki ay kendimi zor toparladım. Bunun sebebi de ağır iş gücünden kaynaklı ve deneyimsiz tecrübesiz olmamdan kaynaklıydı. Şirket bize eğitim vermedi. Şirket bazen bizlerden para kesiyor. İnsanca yaşayacak yaşam koşullarına sahip olmak istiyoruz. Ağır iş yükü koşullarıyla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Şirketin üzerimizde baskı kurmasını istemiyoruz. Koşullarımız düzelene kadar, taleplerimiz dikkate alınana kadar hakkımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.
‘5 yıl asgari ücret ile çalıştık’
Asgari ücret ile geçinemediklerini dile getiren 5 yıldır FEDAŞ’ta çalışan Eren Pınar, talepleri karşılanana kadar haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi. Pınar“5 yıl boyunca asgari ücret ile çalıştık. Az eleman ile çok iş yaptık. Hiçbir hakkımız hiçbir talebimiz karşılanmadı. Şirket, sadece ‘halledeceğiz , karşılayacağız’ gibi bahaneler sundu. Biz de sendika hakkımızın olduğunu öğrendikten sonra arkadaşlarımız ile direniş yolunu seçtik. Bugüne kadar kandırıldığımız için ve hiçbir hakkımızı hiçbir talebimizin yerine getirmediği için direnişimizi daha da büyüteceğiz. Hiçbir şekilde vazgeçmeyi geri adım atmayı düşünmüyoruz. Bu saatten sonra tek amacımız hakkımızı aramaktır” diye belirtti.
‘Ölümle burun buruna çalışıyoruz’
2011 yılından bu yana FEDAŞ’ta çalışan Sedat Uslu, her an ölüm tehlikesi ile çalıştıklarını vurguladı. Uslu, “İnsanca yaşayacak bir ücret talep ediyoruz. Halkımızın mağdur olmasını istemiyoruz ve bir an önce taleplerimiz dikkate alınarak sorunların çözülmesini istiyoruz. Şirketin anlaşmaya yanaşmaması bizim bu grevi yapma noktasına getirdi. Biz her zaman anlaşmaya hazırız. İnsanlar emeğini koyarak alın teriyle para kazanırken biz yaşamımızı ortaya koyarak para kazanmaya çalışıyoruz. Her an ölümle burun burunayız. Her zaman ölüm tehlikesi mevcut. Arızaya giderken korkuyoruz. Kötü çalışma koşullarına karşı, insanca ücret alana kadar direnişimizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.