Bizimle iletişime geçin

Dünya

Gazze’de ‘güvenli bölge’ yok: Filistin halkı bir kez daha zorla göçe zorlandı

İsrail devletinin saldırıları sonucu defalarca yerinden edilen Filistin halkı, işgalci İsrail ordusunun tahliye emri doğrultusunda bir kez daha “güvenli bölge” olduğu iddia edilen Han Yunus’tan göç etmek zorunda bırakıldı. İsrail ordusu, Han Yunus’a bir kez daha kara saldırısı başlattı.

Fotoğraf: Doaa Alba/AA

Siyonist İsrail’in işgal ve soykırım saldırıları sonucu “güvenli bölge” ilan edilen Han Yunus’a sığınan binlerce Filistinli, işgalci İsrail ordusunun saldırı tehditleri ve tahliye emrinin ardından bir kez daha göç etmek zorunda kaldı. Soykırım saldırılarının başladığı Ekim 2023’ten bu yana saldırılar sonucu defalarca yer değiştirmek zorunda kalan Filistinliler, son olarak Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan ve “güvenli bölge” olduğu iddia edilen Han Yunus ve Refah’a sığınmıştı. İsrail ordusu, bunun ardından defalarca Han Yunus ve Refah’ın çeşitli bölgelerine saldırdı ve Filistinlileri tekrar göçe zorladı.

Son olarak Han Yunus’a sığınan Filistinliler, İsrail ordusunun tahliye emri sebebiyle Gazze’nin batısına doğru yola koyuldu. İsrail ordusu ise, Han Yunus’a kara saldırısı başlattı. İsrail ordusunun aynı bölgede 30 noktaya hava saldırısı düzenlediği de belirtildi.

Öte yandan İsrail’in soykırım saldırıları sonucu katledilen Filistinlilerin sayısı en az 39 bin 699’a yükseldi, en az 91 bin 722 kişi ise yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, “BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA), sahadaki ortaklarımızın batıya, El Mawasi’ye doğru kaçan binlerce insan gözlemlediğini bildiriyor” dedi. İsrail ordusunun yeni bir tahliye emri yayınladığını hatırlatan Haq, 30’dan fazla mahallenin bulunduğu bölgede, ilk tahminlere göre yaklaşık 15 bin 500’den fazla insanın etkilendiğini belirtti. 

Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq, Gazze’de İsrail ordusunun tüm yolları ve geçiş noktalarını bombaladığı için BM Dünya Gıda Programı (WFP) yönetimindeki konvoyların Filistinlilere gerekli gıdayı ulaştıramadığını kaydeden Haq, “Devam eden düşmanlıkların yollara zarar verdiğini, kamu düzeni ve güvenliği eksikliğinin Gazze’de gıda taşımacılığı operasyonlarını ciddi şekilde engellediğini” belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’de her 10 kişiden 9’u zorla yerinden edildi. Ölümle zorunlu göç arasında tercihe zorlanan Gazzeliler, defalarca yerinden oldu.

BM, Gazzelilerin birçoğunun 7 Ekim’den bu yana ayda bir göçe zorlandığına işaret etti.

Gazze’nin büyük bölümünü “çatışma alanı” ilan eden İsrail ordusu, son olarak Filistinlileri “güvenli olduğunu” öne sürdüğü El Mawasi bölgesine göçe zorluyor.

Deyr Belah, Han Yunus ve Refah bölgeleri arasında yer alan Akdeniz kıyısındaki El-Mawasi, altyapının bulunmadığı, yapılaşmanın oldukça az olduğu bir bölge. Filistin Kızılayı, Refah’a başlatılan kara saldırısından sonra bölgeye gelen göç nedeniyle El-Mawasi’de tek çadırlık bir yerin bile kalmadığını belirtiyor.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Dünya Haberler