Bizimle iletişime geçin

Dünya

Hollanda’da süresiz sığınma hakkı kalkıyor, iş göçü seçici hale getirilecek

Hollanda’da açıklanan “sığınma ve göç” planına göre süresiz sığınma hakkı kalkıyor, aile birleşimi zorlaşıyor. 

Hollanda’da Aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) öncülüğünde kurulan hükümet, sığınma ve göçün önemli ölçüde sınırlandırılması için, bugüne kadarki en katı önlemleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Eski istihbarat servisi şefi Dick Schoof’un başkanlığında kurulan dört partili sağcı hükümetin programı, açıklandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yeni hükümet programıyla, sığınmacılar konusunda “acil durum” ilan edilecek. Süresiz sığınma izni sona erecek. “Suçlu” yabancıların sınır dışı edilmesi kolaylaştırılacak. Aile birleşimi büyük ölçüde sınırlanacak. Hükümet programına göre, başbakan tarafından çıkarılacak bir olağanüstü hal kararnamesi “sığınma krizi” ilan edilecek.

Hollanda Parlamentosu ile Avrupa Birliği’ni (AB) devre dışı bırakacak bu kararname ile Yabancılar Yasası’nın bir bölümü askıya alınacak. Hükümet programına göre, sığınma başvuruları daha sıkı bir şekilde ele alınacak. Sığınmacı kabulü büyük ölçüde azaltılacak. Süresiz sığınma izni kaldırılacak. Şu an olduğu gibi, 5 yılı dolduran herkese süresiz oturma izni verilmeyecek. Sığınmacılar, geldikleri bölgelerde durumun normale dönmesinin ardından menşei ülkelerine geri gönderilecek.

Sığınma başvurusu yapanlara, “ikili statü sistemi” uyarınca savaş mültecilerinden farklı ve daha esnek bir tavır izlenecek. Aile birleşimi büyük ölçüde zorlaştırılacak. Bir sığınmacı ancak en az 2 yıllık bir oturma izni, evi, sabit ve yeterli geliri olması halinde aile birleşimi talebinde bulunacak. 18 yaşından büyük çocuklar, aile birleşimi kapsamına alınmayacak. “Terörizm ya da ciddi şiddet” suçlarından mahkûm olan kişilerin Hollanda vatandaşlığı ya da oturma izni geri alınacak. Organize suça bulaşanların mal varlıklarına büyük ölçüde el konacak.

İş göçü daha seçici hale getirilecek. Bilişim ya da diğer sektörlerde nitelikli iş gücünün ülkeye gelişine izin verilecek. Tarım sektörü ya da mezbaha işçiliği gibi düşük ücretli işlerde çalışanların Hollanda’ya gelişi zorlaştırılacak.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Dünya Haberler