Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali sona erdi

“Doğamızın ve irademizin gaspına izin vermeyeceğiz” şiarıyla düzenlenen 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali sona erdi.

Dersim Belediyesi ve  Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından “Doğamızın ve İrademizin Gaspına İzin Vermeyeceğiz” şiarıyla düzenlenen 22’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali, 4’üncü gününde düzenlenen konserle sona erdi. Konserde, sanatçılar Pınar Aydınlar, Ahu Dem, Grup Vardiya, Hasan Ali Sezer, Grup Munzur ve Suavi sahne aldı.

Varvare ekibinin halk oyunları gösterisiyle başlayan konsere, ayrıca işten çıkarılan Qisle (Nazimiye) Belediyesi işçileri “İşimizi, ekmeğimizi geri istiyoruz. İş ekmek yoksa, barışta yok” pankartıyla katıldı. Konserde ilk sahne Pınar Aydınlar, “Halay çekelim, nasıl çektiğimizi görsünler” diyerek, son günlerdeki gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. 

Müziğe verilen aranın ardından konuşan Emek Parti (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Aslan, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen hayvanları katletme yasasına değinerek, “Bu katliamcı iktidar, tek parti yönetimi katliamlara alışık. Pirsus’ta (Suruç), Ankara’da, Amed’de ülkenin dört bir yanında, Kurdistan’da katliamlar yaptı. Halkımız bu katliamcılardan er ya da geç hesap soracaktır. Şimdi hayvanları katletmek üzerine yasa çıkarıyorlar. İktidara çağrı yapıyoruz; sokaktaki dostlarımıza, canlılara dokunamazsınız. Onları toplayamazsınız, öldüremezsiniz, katledemezsiniz. Bu yasayı mutlaka ve mutlaka geri çekin diyoruz” diye belirtti. 

Halay çektiği için tutuklanan gençleri hatırlatan Aslan, inatla halay çekeceklerini, Kürtçe, Türkçe, Lazca şarkı söyleyeceklerini vurguladı. Aslan, “Halaylarımızı, türkülerimizi susturamazlar. Yan yana gelmemizi asla engelleyemezler. Direnişimizi, mücadelemizi her koşulda sürdürmeye kararlıyız” dedi. 

Devamında Türkiye’nin, KDP desteğiyle Federe Kurdistan Bölgesi’ne dönük saldırılarına değinen Aslan, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı ‘sınırlarımızın ötesinde terörist devletler kurdurtmayacağız’ diyor. Parlamentoda teskereler çıkarıyorlar. Burjuva partileri bu teskerelerin arkasında hizalanıyor. Suriye’de, Irak’ta yaşayan Kürt halkının özgürlüğü karşısındaki bu tutumları kınıyoruz. Sınır ötesi operasyonlarını kınıyoruz. Savaş politikalarına hep birlikte geçit vermeyeceğiz.”

Dersim Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Mustafa Taşkale’nin kapanış konuşmasının ardından festival, Grup Vardiya, Grup Munzur ile sanatçılar Hasan Ali Sezer ve Suavi’nin sahne almasıyla sona erdi.(MA)



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler