Bizimle iletişime geçin

Güncel

Derviş Cemal köyünde mermer ocağı projesine köylüden tepki: Kutsallarımıza saygısızlıktır

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyünde halkın tepkisine rağmen yapılması planlanan mermer ocağına ilişkin konuştuğumuz davanın avukatı Barış Yıldırım, mermer ocağı projesini yürüten şirketin ’ÇED Gereklidir’ kararına itiraz edip dava açtıklarını söyledi.

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyünde yapılması planlanan mermer ocağı köylüler tarafından tepkiyle karşılandı. Hem mera alanlarını hem de Aleviler tarafından kutsal kabul edilen Derviş Cemal Ocağı’nı olumsuz etkileyecek projeye köylülerin tepkisi sürüyor. Köy halkının avukatı Barış Yıldırım, mermer ocağı projesini yürüten şirketin ’ÇED Gereklidir’ kararına itiraz edip dava açtıklarını söyledi.

Nama Grup Metal A.Ş. tarafından Hozat’a bağlı Derviş Cemal köyünde, doğada ve insanlar üzerinde tahribat etkisi yaratacak ve yaşam alanlarını yok edecek mermer ocağı projesi hayata geçirilmeye çalışılıyor.

‘Kutsallarımıza saygısızlıktır’

Aleviler tarafından kutsal kabul edilen Derviş Cemal Ocağı dedesi Nihat Oktay, kurulması planlanan mermer ocağının kutsallarına çok yakın bir yerde olduğuna dikkat çekti. Oktay, “Bu durum kutsallarımıza saygısızlıktır. Yaklaşık olarak 800 metre yakınlarına planlanıyor mermer ocağı. Bu mesafeden kutsallarımızı etkilememesi imkansız bir durum” diyerek tepki gösterdi.

Muhattap bulamıyoruz

Hiçbir muhatap bulamadıklarını da aktaran Oktay, işleri gizli yürüttüklerini belirtip şöyle devam etti: “Şirket hiçbir şekilde muhatap olmadı bizimle. Neyin ne olacağına dair birşey söylemiyorlar. Görüşmek istemiyorlar. Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED)’de yapılmadı. Herhangi bir yetkilinin köye gelip de inceleme veya tespitte bulunduğuna da rastlamadık. Arka planda yürütüyorlar her şeyi. Biz de şirketi mahkemeye verdik. Süreç halen devam ediyor” dedi.

‘Köy halkı mermer ocağı projesinin iptalini istiyor’

Köylülerle ve muhtarlarla ortak tepki gösterceklerini vurgulayan Oktay, “Gerekli tepkiyi her yerde göstermeye devam edeceğiz. Ziyaretimizde bütün herkesle birlikte ortak bir tepki göstereceğiz. Hozat ve Tunceli merkezi kapsayacak bir çağrı yapacağız. Köyde  hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan köylüler de mermer ocağı projesine çok tepkili. Köye ve mera alanlarına yakınlığı nedeniyle geçim kaynaklarını yok olacağı endişesini taşıyan köy halkı mermer ocağı projesinin iptalini istiyor” diye konuştu.

‘Doğayı talan edecekler’

Köyde arıcılık ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğunu aktaran köy halkından Abidin Saltık da, “Bu mesafede planlanan bir mermer ocağı bütün köyün yok olması anlamına geliyor. Yaşam alanı bırakmıyorlar bize, açıkçası durum budur. Doğayı talan edecekler” ifadelerini kullandı.

Mermer ocağı projesinin köylülerin sağlığı üzerinde ciddi tehdit yaratacağına dikkat çeken Saltık, “Her yönüyle bir tehdit yaratıyor, yaşam alanlarımızla ilgili. Buna karşı köyümüzde eylem planlıyoruz. Mermer ocağının yapılmamasına karşı” diye konuştu.

Son olarak hukuki anlamda mücadelelerinin sürdüğünü anlatan Saltık, bilirkişi raporunun hazırlandığını ancak köylülerin bundan haberinin olmadığını söyledi.

Avukat Yıldırım: Çevresel etkilerinin ayrıntılı analiz edilmesi gerekiyor

Avukat Barış Yıldırım

Nama Grup Metal A.Ş. tarafından Derviş Cemal Köyü’nde yapılması planan mermer ocağı projesinde ‘ÇED’ gereklidir kararı verildiğini hatırlatan avukat Barış Yıldırım ise, şirket yetkilerine iptali için dava açtığını belirtti.

Dava kapsamında keşif yapıldığı ve bilirkişi raporunun verildiğini söyleyen Yıldırım, “Çevresel etki değerlendirmesinin ayrıntılı yapılmasını gerektiğini ve o coğrafyada Derviş Cemal Ocağı’nın bulunduğu bölgede arıcılık ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığını dolayısıyla bu sürecin çevresel etkilerinin ayrıntılı analiz edilmesi gerekliliği belirtildi” dedi.

‘Dosya karar aşamasında’

Derviş Cemal Ocağı’nın Birleşmiş Milletler Somut Olmayan Miraslar’da da yer aldığına dikkat çeken Yıldırım, “Birleşmiş Milletler Somut Olmayan Varlıklar’ı Koruma Sözleşmesi, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kanunu ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 64. Madddesi hükmü, Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde şirketin açtığı davanın reddedilmesine ilişkin yazılı beyanlarımızı sunduk. Şu an dosya karar aşamasında” ifadelerini kullandı.

Bölgenin Aleviler için kutsal sayıldığı ve yaşamsal faaliyetlerinin sürdürdüğü bir bölge olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bu projenin bu sebeplerle derhal iptal edilmesi gerekiyor” dedi.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler