Bizimle iletişime geçin

Söyleşi

Yönetmen Nejla Demirci: Kaymakamlığın yasaktan haberi yok!

İki KHK’lının mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgesel filminin, İşçi Filmleri Festivali’nden çıkarılması ve yasaklanmasını Yönetmen Nejla Demir ile konuştuk. Kaymakamlığın bu yasaktan haberdar olmadığını söyleyen Demir, “Demokrasinin kırıntılarından bahsettiğimiz bu dönemde hepimiz tehdit altındayız. Birlikte direnmek zorundayız” dedi.

Orhan Öztürker / İstanbul

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara programında açılış filmi olarak belirlenen Yönetmen Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı “Kanun Hükmü” belgesel filmi, 2 Mayıs Perşembe günü Çankaya Kaymakamlığı tarafından gösterime bir saat kala yasaklandı. Filmin gösterimine ikinci yasak ertesi gün geldi, İstanbul’daki Kadıköy ve Beyoğlu ilçelerinde de gösterimi kaymakamlıkların kararı ile yasaklandı.

Ankara Film Festivali ve Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarılan ve Türkiye gösterimini 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde yapması beklenen “Kanun Hükmü” isimli belgesel filminin gösterimine 2 Mayıs Perşembe günü Çankaya Kaymakamlığı tarafından izin verilmedi. Sansüre gerekçe olarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gösterilmişti.

İşçi Filmleri Festivali, yasağı sosyal medya hesabından, “Hiçbir mahkeme kararı olmadığı halde önce Ankara’da şimdi de İstanbul’da Kadıköy ve Beyoğlu Kaymakamlıklarının kararı ile yasaklanmıştır” diyerek duyurdu.

Yasak kararın ardından ulaştığımız Kanun Hükmü belgesel filminin yönetmeni Nejla Demirci yaşadığı yoğun sansürü gazetemize anlatı.

Antalya Film Festivalin’de seçkiye alınan ve daha sonra festival yönetimi tarafından seçkiden çıkarılan filminin daha sonra seçkiye alındıktan sonra Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından desteğin çekilmesini yorumlayan Demir “Bu festivalde baskının kaynağını açık bir biçimde görmüş olduk” dedi.

Belgesel filminin Türkiye’nin yakın döneminde karşılaşmış olduğu sosyal sorunu işlediğini ve belgesel sinemanın bir hafıza aracı olduğu için bunu kaydetmek zorunda olduğunu anlatarak “İnsanlar gerçekten çok trajediler yaşadılar, bunu unutmamız mümkün değil. Türkiye toplumuna yaşattıkları gerçekten çok acı şeyler. Belgeseli yasaklasalar bile bu acıyı unutturamazlar. Gerçekten çok şakınız. İnsanlar filmi izledikten sonra daha da çok şaşıracaklar. Korktukları ve sansürledikleri film bu mu diye.

İşçi Film Festivali’nden yoğun destek gördüğünü anlatan Demir, sürecin en başından beri yanında olduklarını belirterek, bu duruma sessiz kalmanın çok zor olduğunu söyledi.

19. Uluslarası İşçi Film Festivali’inin Ankara’da açılış filmi olan “Kanun Hükmü” belgesel filminin gösterimine 1 saat kala Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandığına ilişkin Çankaya Kaymakamlığı’na ulaştıklarını ancak Kaymakamlığın bu yasaktan haberdar olmadığını söyleyen Demir, “Çok trajik bir durum. Kaymakam daha ne karar aldığına bakmadan imzalamış. Tamamen polisin dayatmasıyla alınmış bir karar olduğu açık” dedi.

Yaşanan bu hukuksuzluğun tek muhattabının sinema olmadığını da belirten Demir, “Bu sorun hepimizin sorunu. Demokrasinin kırıntılarından bahsettiğimiz bu dönemde hepimiz tehdit altındayız. Birlikte direnmek zorundayız” diye konuştu.

Birçok festivalde gösterimi yasaklanan “Kanun Hükmü” belgesel filmi için mutlaka gösterime gireceğini söyleyen Demir, “Bunu engelleyemezler” dedi.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Söyleşi Haberler