Bizimle iletişime geçin

Emek

Birşelik Metal-İş üyesi HMS işçileri yarın greve çıkıyor

Patronun verdiği zam önerisiyle üyelerinin alacağı ücretin asgari ücretinde kalacağını kaydeden Birleşik Metal-İş, Manisa’da bulunan HMS Makina’da 5 Haziran Çarşamba günü greve çıkacaklarını duyurdu.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu HMS Makina San. ve Tic. A.Ş iş yerinde 5 Haziran’da işçiler greve çıkıyor. 300’ü aşkın sendika üyesinin bulunduğu HMS Makina işyerinde 20 Kasım 2023 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, daha sonraki uyuşmazlık ve arabulucu sürecinde de işçilerin kabul edeceği bir ücret zammı teklifi verilmedi. Bu nedenle çarşamba günü greve çıkma kararı alındı.

Konuya ilişkin sendikanın yaptığı açıklamada, “İlk görüşmeden bugüne yaklaşık 6 ay geçmiştir. Gerek 60 günlük olağan toplu iş sözleşmesi müzakereleri sürecinde gerekse de sonraki süreçte yapılan çok sayıda görüşmeden sonuç alınmaması, üyelerimizin taleplerini karşılayacak bir ücret zammı verilmemesi üzerine sendikamız son çare olarak grev kararı almıştır. Yapılan görüşmelerde sendikamızın yapıcı yaklaşımına ve sözleşmeyi masada müzakere yoluyla bağıtlama iradesine karşın işveren tarafı maalesef işçi arkadaşlarımızın taleplerini karşılayacak bir ücret teklifi vermemiştir. Yaşadığımız ağır iktisadi koşullar, yüksek oranlı enflasyon ve sürekli eriyen ücretlerimizle yaşamak mümkün değildir. İşyerindeki ücretler asgari ücret seviyesindedir. İşveren tarafından verilen ücret zammı sonrası ücretlerimiz asgari ücretin biraz üzerinde kalacaktır. Bu ücret düzeyinin kabul edilmesi mümkün değildir” denildi. 

‘Grev hakkının gaspına yönelik hiçbir girişime geçit vermeyeceğiz’

İşyerinde toplu sözleşme öncesi itibariyle 4 ikramiye dâhil net ücretin 17 bin 691 lira; sendikanın ücret zammı teklifi ise 4 ikramiye dahil net 32 bin 482 lira. Patronun önerisi ise 27 bin 952 lira. Sendika açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün açlık sınırı 20 bin TL’ye, yoksulluk sınırı ise 64 bin TL’ye dayanmıştır. İşveren tarafından teklif edilen ücretle en temel ihtiyaçları karşılamak mümkün değildir. Sendikamızın bu işyerinde örgütlendiği dönemde işyerinde 90 çalışan bulunmaktayken bugün çalışan sayısı 500 kişiyi aşmıştır. Yıllar içindeki bu istihdam artışı, aynı zamanda üretimin artması, işyerinin sürekli büyümesi demektir. Bu büyüme işçilerin özverili çalışması sonucu gerçekleşmiştir. Şimdi, üyelerimiz bu özverilerinin, emeklerinin karşılığını beklemekte, insanca yaşayacak bir ücret talep etmektedir. İşverene düşen görev, HMS Makina işçilerinin haklı taleplerinin gereğini yerine getirmektir. Bugün işverenin talebiyle bir görüşme daha yapılacaktır. Sendikamız işverenden işçilerin taleplerini karşılayacak adımları atmasını beklemektedir. Bir anlaşma olmaması durumunda grev hakkımızı her koşulda kullanmaktan çekinmeyeceğimiz bilinmelidir. Grev kararımızı en etkili biçimde hayata geçireceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Sendikamız her türlü olasılığa hazırdır. Üyelerimizin grev hakkının gaspına yönelik hiçbir girişime geçit vermeyeceğimizi, HMS Makina işçilerinin emeklerinin karşılığını alması için var gücümüzle mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz. Hakkımız olanı alacağız! Biz kazanacağız!”



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Emek Haberler