Bizimle iletişime geçin

Dünya

Yeni Halk Cephesi Fransa: Faşizme karşı mücadelede bize katılın

Yeni Halk Cephesi için Fransa/Finistère’den Genç Komünistler, Avrupa’da yükselen faşizme karşı mücadele etmeye ve herkesi seçimlerde oy vermeye çağırdı.

9 Haziran’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde faşist partilerin yükselişi ile sonuçlanmış ve erken seçim kararı alınmıştı. Yükselen faşizme karşı seçimlerden sonra kurulan Yeni Halk Cephesi için Fransa/Finistère’den Genç Komünistler, 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, faşizme karşı mücadeleyi yükselteme çağrısı yaptı.

Gazetemiz üzerinden yapılan çağrının tam metni:

Sevgili yoldaşlar! Bugün ciddi bir gün. Büyük bir tehdit altındayız. Ulusal Cephe, iktidarı almak üzere.

Sizlerden, Fransız vatandaşı olan ve Fransa’da yaşayan Türkiyelilerin halk cephesini desteklemeniz çağrısı yapmanız ve oy kullanamayan oy kullanarak bizi desteklemenizi istiyoruz!

Halk Cephesi nedir? Beş sol parti, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransız Komünist Parti (PCF), Sosyalist Parti (PS), Avrupa Ekolojisi-Yeşiller (EELV) ve Yeni Anti-Kapitalist Parti (NPA) arasında, 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan yasama seçimlerinde Fransa’nın her bölgesi için tek bir aday göstermek amacıyla kurulan bir ittifaktır.

Bu ittifakın gerçekleşmesi Fransa’nın şu anda içinde bulunduğu olağanüstü siyasi durum nedeniyle mümkün olmuştur. Ulusal Cephe (Rassemblement National)  (RN, eski adıyla FN ya da Front National) yıllardır yükselmekte ve her yeni seçimde daha da güçlenmektedir. Bu parti sağcı, faşisttir ve demokratik ve halkçı partiler için ciddi bir tehdit oluşturuyor. RN, halkın, işçi sınıfının çıkarlarını savunan parti olduğunu iddia ediyor, ancak gerçek çok farklı. RN, Fransız burjuvazisi, kapitalistler, zenginler, tam da Fransa’nın kötüleşen koşullarından sorumlu olan herkes tarafından destekleniyor. Jordan Bardella ve fiilen Marine Le Pen tarafından yönetilen RN, parlamentoda halk için yasaları oylamayı her zaman reddetmiştir: RN, maaşların devlet tarafından finanse edilen enflasyona endekslenmesi için oy kullanmayı reddetmiş ve 3 yıldır maaş ve emekli maaşlarında değil ama gıda ve yakıt fiyatlarında neredeyse sürekli bir artışla mücadele eden birçok aileyi ciddi şekilde incitmiştir. Parti, emeklilik hakkına erişim için yasal yaşın 62’den 64’e çıkarılmasını desteklemekte, kiraların tavana çekilmesine, fiyatların tavana çekilmesine, enflasyonun devlet tarafından kontrol edilmesine vs. karşı çıkmaktadır.

Bunun yerine, RN “göçmenliğe” karşı gürültülü bir propaganda yürütüyor ve sanki birkaç bin Suriyeli ve Afgan mülteciyi sınır dışı etmek zarar gören ekonomiyi kurtaracakmış gibi, Fransa’nın beyaz nüfusunu yok etmek ve onların yerine Orta Doğuluları ve siyahları yerleştirmek için sözde bir komplo (kim tarafından? Hangi amaçlarla? Bilmiyoruz…) olduğunu savunan “büyük değişim” üzerine saçma, utanç verici teorileri destekliyor. Utanç verici Fransız burjuvazisi ve kapitalistler tarafından desteklenen bu parti, insanları kendi çıkarlarını temsil eden tek mücadeleden, yani sınıf mücadelesinden uzaklaştırmak istiyor. İki sınıfın herhangi bir ortak çıkarı olmadığını halka affettirmek için sözde bir “ulusal birlikten” bahsediyorlar: Kapitalistlerin çıkarları, mümkün olduğunca çok para kazanabilecekleri bir toplumu sürdürmektir, bu da ekonomi üzerinde devlet kontrolü olmaması, vergilerin çok az olması ya da hiç olmaması, kamu girişimlerinin olmaması ve işçiler için çok az hak olması ya da hiç olmaması anlamına gelir. İşçi sınıfının ise tam tersi çıkarları var: hayattan, bu çok değerli ve çok güzel hayattan keyif alabilecekleri bir topluma sahip olmaya, iş-ulaşım-konaklama ve uykunun iğrenç, sonsuz ve cehennemi döngüsünden kurtulmaya ihtiyaçları var.

İnsan olarak muamele görecekleri, saygıyı ve dikkati hak edecekleri, sadece sömürülecek insan kaynakları olarak görülmeyecekleri bir topluma ihtiyaçları var. Ancak, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana geçen on yıllar boyunca, liberal fikirler, bireycilik, siyasete ilgisizlik, bir zamanlar çok heyecanlı ve politize olmuş toplumumuzu az politize olmuş bir topluma dönüştürdü. İki/üç yıldan beri kök salan genç kuşak sosyalizm mücadelesinde birçok değişiklik getirmiştir, ancak henüz yeterli değildir. Faşist ele geçirmeyi önlemek için önce birleşmeli, sonra da her ilçede tek bir sol adaya kitlesel olarak oy vermeliyiz! Bu eşsiz listeyi desteklemeliyiz! Sesimizi her yerde duyurmalıyız! Sevgili yoldaşlar! Bize yardım edin! Faşizme karşı mücadelede bize katılın!

Yeni Halk Cephesi için Fransa/Finistère’den Genç Komünistler



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Dünya Haberler