Bizimle iletişime geçin

Güncel

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı: Unutmak yok, helalleşmek yok

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkımın yaşandığı kentlerde, depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla hayatını kaybedenler anıldı.

Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir yıl geçti. 7.8’lik depremin yaşandığı saat olan 04.17’de, depremden etkilenen Antakya, Maraş, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Adana, Antep, Diyarbakır ve Urfa’da anma programları yapıldı. Depremde hayatını kaybedenler, açıklama, meşaleli ve sessiz yürüyüşler gibi etkinliklerle anıldı.

Antakya’da halk birinci yılında depremin gerçekleştiği 04.17’de depremde hayatını kaybedenleri andı, hayatını kaybedenlerin hesabını sordu. Dün akşam saatlerinden itibaren hayatını kaybedenleri anmak için kent merkezinde halkın ortak kullandığı, kaynaştığı Köprübaşı ve Saray Caddesi’nde toplanan halk 04.17’de anma törenleri gerçekleştirdi.

6 Şubat Platformu’nun çağrısıyla Yunus Emre Parkı’nda toplanan Antakya halkı bahur ve reyhanlar ile anma gerçekleştirdi. Anmaya Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu, SMF MYK üyeleri, Grup Munzur üyeleri, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak ve parti heyeti, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, TİP Milletvekili Ahmet Şık, DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları ile kentteki emek ve demokrasi güçleri de katıldı.

Antakya’da resmi anma töreni Yunus Emre Parkı’na yaklaşık bir kilometre uzaktaki Köprübaşı’nda gerçekleştirildi. Polis halkın toplandığı Yunus Emre Parkı’ndan Köprübaşı’na giden yolu barikatla kapatmasına halk tepki gösterdi. Depremde yıkılan Rana Apartmanı önüne yürümek isteyen kitle barikatını yıkarak apartman önünde anma gerçekleştirdi.

Anmada halk, ‘Katil devlet hesap verecek”, “Unutmak yok affetmek yok helalleşmek yok” sloganları ile depremde yaşanan ölümlerde devletin sorumluluğuna dikkat çekti. İnsan hakları savunucuları Hatice ve Mithat Can’ın da yaşamını yitirdiği Rana Apartmanı’nın enkazında mumlar yakıldı, kaybettiklerinin fotoğraflarını taşıyan halk kaybettiklerinin hesabının verilmesini istedi.

Apartman enkazı önünde konuşan bir depremzede şunları söyledi, “Yalnız bırakılmışlığı Cumhurbaşkanı’nın ağzından gözlerimizle gördük, kulaklarımızla duyduk. Ama Buradan bir kez daha acımızı yaşarken sadece üç kelime söyleyeceğiz; unutmuyoruz, affetmiyoruz, hesap soracağız”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Antakya’da halkın bilerek ve isteyerek ölüme terk edildiğini belirterek “En acı olan da sevdiklerimizi ve yakınlarımızı kaybettiğimizde, ‘sesimizi duyan var mı?’ sesleri yükseldiğinde sadece toplumsal dayanışma yapılarının yardıma gelmesiydi. Ama devlet yoktu. Aradan bir sene geçmesine rağmen devlet hala yok. Bütün inançların yan yana durduğu Antakya halkı ölüme terk edildi. Asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Köklerimizi bu topraklara salarak kentimizi yeniden inşa edeceğiz” dedi.(Evrensel)



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler