Bizimle iletişime geçin

Güncel

29’ncu yılında Gazi Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı: Gazi’nin katili susurluk devleti

12 Mart Platformu, Gazi katliamın üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen asıl sorumluların yargılanmadığını vurgulayarak, “Açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı. Katliamın tetikçiler sorumludurlar ve cezalandırılmalıdırlar” dedi.

İstanbul Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te yaşanan katliamda hayatını kaybeden 22 kişi, katliamın 28. yılında mahallede düzenlenen kitlesel yürüyüşle anıldı. Binlerce kişi Gazi Katliamı’nı protesto etmek için yürüdü.

12 Mart Platformu’nun çağrısı ile Gazi Katliamı’nın 29’ncu yılında Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi önünde toplanıldı. Gazi Cemevi etrafı anma programı öncesinde polis ablukası altındaydı.

Anmaya, 12 Mart Platformu’nun çağrısı ile Gazi Mahallesi’nde bulunan Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi önünde bir araya gelen, Gazi ve Ümraniye katliamlarında hayatlarını kaybedenlerin yakınları,  Gazi Şehit Aileleleri, Gazi halkı, Alevi kurumları, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Partizan, EMEP, HALKEVLERİ, SEP, Kaldıraç, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Mücadele Birliği Platformu, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi (SMİ), Proleter Devrimci Duruş (PDD), İnsan Hakları Derneği, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, DEM Parti Milletvekili İskender Bayhan, 27 HDP Milletvekili Musa Piroğlu, DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu, DEM Parti İstanbul adayı Meral Danış Beştaş, ve Murat Çepni katıldı.

Eylemde, “Gazi’de düşene, dövüşene bin selam. Gazi ve 1 Mayıs Şehitleri onurumuzdur” pankartı açıldı.

Anmada, “Gazi Şehitleri ölümsüzdür”, “Gazi katliamını unutmayacağız”, “Gazi’de düşene dövüşene bin selam”, “Gazi’nin faili kontrgerilla rejimi”, “Unutmadık unuttrumayacağız”, “Gazi ve Ümraniye Şehitleri ölümsüzdür” dövizleri ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Eylemde sık sık “Gazi’de düşene dövüşene bin selam”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın Gazi ayaklanmamız”, “Katiller halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi önünden Eski Karakol’a yüründü, burada basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasını Gazi Katliamı’nda katledilen Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek okudu.

Şimşek,”Bugün 12 Mart 2024 yine yüreklerimizde aynı öfke, aynı acı ile dolu. Buradan Gazi Mahallesi ve Ümraniye’de katledilen canlarımızı anmak için toplandık. Onlara olan vefa borcumuzu yerine getirmek için bir kez daha katledilen yerdeyiz. Bundan tam 29 yıl önce 12 Mart 1995’te şoför Mesut Efe’nin ticari taksisini gasp edip, boğazını kesen ve sonrada iz kalmasın diye aracını yalan katiller mahellemizde 4 kahvahaneyi ve 1 pastaneyi Kurşun yağmuruna tuttular.Doğu kahvehanesinde oturan Halil Dede hayatını kaybederken 5’i ağır 25 kişi yaralanmıştır” dedi.

Gazi katliamının amacının Alevi-Sunni çatışması yaratmak olduğunu vurgulayan Şimşek, “Gazi halkı için bu tür saldırılar yeni değildi. Gazi halkının üzerinden baskı, terör hiçbir zaman eksik olmamıştı. Ama alışık olmak kanıksamak anlamına gelmiyor, tam aksine öfkeyi kabartıyordu. Kabaran öfke ile halk bir anda sokakları doldurdu. Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırmak suretiyle Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı. Ama Gazi halkı provakasyonu yapanıda yaptıranıda nedeni de biliyordu. Amaç Gazi’de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermekti. Saldırıları, Alevisi, Sunnisi ile tüm halkaydı” diye konuştu.

Hedef gözetilerek ateş edildi

Şimşek, katliamın bilinçli ve göz göre göre gerçekleştiirldiğini belirtti. Şimşek, “Katiller nasıl oldu da Gazi gibi polis devriyelerinin her zaman çok yoğun olduğu bir yerde elini kollarını sallayarak ortadan kayboldu. Bunun açıklamasını Gazi halkı biliyordu. Bu nedenle öfkesi sel oldu ve Gazi Karakolu’na akmaya başladı. Katillerin yakalanması ve cezalandırılmasını isteyen Gazi halkına bu kezde halkın canını ve malını korumakla görevli olması gerken devlet güçleri tarafından dünya basınının gözü önünde hedef gözetilerek otomatik silahlar ile ateş edildi” dedi.

Gazi halkı direndi

Gazi halkının katliama karşı direndiğini belirten Şimşek,” Gazi Halkının zalime ve zulme direnişi sokağa çıkma yasağına, katliamla ta devletin polisinin sergilediği vahşet görüntülerine 18 şehit ve yüzlerce yaralıya rağmen 3 gün boyunca direnci sürmüştür. Birçok ilde ve Avrupa’nın ülkelerinde Gazi halkına destek vermek katliamı protesto etmek isteyen kitleye bir okulda pusuya yatmış katiller tarafından ateş edilerek 4 canımız katledilmiştir” diye ifade etti.

Tetikçiler sorumludur

Şimşek, Gazi katliamında asıl sorumluların yargılanmadığına şu sözler ile dikkati çekti. “Günlerce ülkenin gündemine oturan direnişte basındanda  da çok net görüldüğü üzere vuranların belli olmasına rağmen açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılmadı.Sadece katil polislerden Adem Albayrak’a 4 kişiyi öldürmekten 1 yıl 8 ay ceza verildi. Günlerce süren olaydan sadece 2 polis sorumlu tutuluyordu. Gazi’de yaşanan bu katliamdan döenim başkanını Tansu Çiller, işleri bakanı Nahit Menteşe, Emliyet Genel Müdürü Nejdet Nazir ve bunların tetikçileri sorumludurlar ve cezalandırılmalıdırlar. Koçgiri’de, Maraş’ta, Sivas’ ta, Gazi’de, 19 Aralık Hapishanelerinde, Gezi’de, Cizre’de, Sur’da, Suruç’ta Roboski’ de, Ankara Gar’ında, aynı zihniyet Türkiye halklarına reva görülmüştür.”

Direnler tutsak edildi

Şimşek, katliama ve baskılara direnenlerin biter birer tutsak edildiğini ve ağır tecrit ile insani olmayan koşulların dayatıltığını söyledi. Şimşek, “Bugün halka ülke yoğun bir tecrit altında bu tecrtite direnenler bedenlerini ölümsüzlüğe yatırdılar. Cezaevleri ölüm evlerine dönmeye başladı. Adil olmayan infaz yasaları ile siyasi mahpuslar ölüme terk edilip çeteler serbest bırakıldı” dedi.

Basın açıklamasınım ardından Eski Karakol’dan Gazi Mezarlığı’na yürüyüş gerçekleşti. Gazi Mezarlığı’nda tekrar basın açıklaması okundu.

Anmanın ardından Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi’nde lokma pay edildi.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler