Bizimle iletişime geçin

Güncel

F Oturumu: Ağır hasta tutsak Civan Boltan serbest bırakılsın

F Oturumu bu haftaki eylemlerinde, Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Civan Boltan’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlenen “F Oturması” eyleminin 608’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Civan Boltan’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Bu haftaki açıklamayı İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Mukaddesi Şamiloğlu okudu.

Hapishanelerde tutsaklara dönük ayrımcı infaz uygulamalarının devam ettiğini söyleyen Şamiloğlu, bu anlamda özellikle siyasi tutsaklara düşman hukukunun uygulandığını belirtti. Şamiloğlu, bu durumun özellikle ağır hasta tutsakların tahliyelerinin engellenmesiyle açığa çıktığını vurguladı. 

Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Civan Boltan’ın da bu duruma örnek olduğunu söyleyen Şamiloğlu, “32 yaşındaki Civan Boltan, çıkan bir çatışmada atılan bombanın patlaması nedeniyle ağır yaralanmış, sol gözü tamamen sağ gözü yüzde seksen oranında görme yetisini kaybetmiştir. Bu olay esnasında sağ kolunu da kaybeden Boltan’ın beyninde bulunan şarapnel parçası yüksek hayati risk nedeniyle çıkartılamamaktadır. Aynı zamanda Reyno Sendromu diye bilinen bir hastalığı ve bu hastalıklara bağlı ciddi rahatsızlıkları bulunan Boltan için tedavisini yapan hekimler tarafından “hapishanede kalamaz” yönünde rapor verilmiş ancak Adli Tıp Kurumu aksi yönde rapor düzenleyerek serbest bırakılmasını engellemiştir” dedi.  

Boltan’ın sağlık durumuna ilişkin babasının komisyonlarına yaptığı aktarımlara da yer veren Şamiloğlu, babasının aktarımlarında, “Civan’ın Reyno Sendromu nedeniyle soğuk ortamlarda damarları daralıyor, el ve ayaklarından başlayarak kanı çekiliyor, morarıyor. Soğuk ortamda daralma uzun sürdüğü için organları oksijensiz kalıyor ve zarar görüyor.  Doktorları, kalorifer bulunan ortamlarda bile kendisine ayrıca soba verilmesi için rapor düzenledi. Ancak bu yapılmadığı gibi, daha sıcak illere sevk taleplerimizin hepsine ret cevabı verildi” dediğini belirtti. 

Boltan’ın sağlığına ilişkin ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) iki kez başvuru yaptığını ve AİHM’in başvuruya “tek başına kalamaz” diyerek tek başına tutulmasının işkence olarak tanımladığı bilgisini paylaşan Şamiloğlu, gelinen aşamada Boltan’ın tek kişilik hücrede tutulduğuna dikkat çekti. Ayrıca ailesinin Boltan ile yaptığı son görüşmede Boltan’ın cezaevi gardiyanları tarafından saldırıya uğradığını bilgisini kendilerine aktardıklarını belirten Şamiloğlu, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Boltan ve diğer tüm ağır hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Şamiloğlu, “Sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler