Bizimle iletişime geçin

Dünya

İsrail Refah’a saldırısında 100’den fazla kişi yaşamını yitirdi

İsrail’in Gazze’nin Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

İsrail’in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100’den fazla kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberinde, Refah’taki hastane yetkilileri, İsrail’in, Refah kentine düzenlediği saldırılarda 100’den fazla kişinin öldürüldüğünü, yaralanan yüzlerce kişinin hastanelere ulaştığını belirtti. Yerel kaynaklar, savaş uçaklarının, yoğun topçu atışı ve savaş gemilerinin denizden yoğun ateşiyle eş zamanlı olarak yaklaşık 40 hava saldırısı düzenlediğini, özellikle yerinden edilmiş kişilerin barındığı çok sayıda evi ve camiyi hedef aldığını kaydetti.

AA’nın aktardığı habere göre, Kuveyt Hastanesi Müdürü Suhayb el-Hıms ise hastanenin çok tehlikeli durumdaki yaralılarla dolu olduğunu, yeterli ilaç ve serum bulunmadığını açıkladı.

İsrail katliamı rehine operasyonu ile açıkladı

Refah saldırıları konusunda tüm dünyadan tepki gören İsrail ise Refah saldırılarını “kentteki iki İsrailli esiri kurtarmak için” olduğunu savundu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, dün düzenlediği basın toplantısında, “alınan istihbarat üzerine yerel saatle 02.00’de Refah kent merkezinde bir binaya baskın düzenlediklerini” belirten Hagari, esirlerin tutulduğu ve çevre binalardaki Hamas’a bağlı savaşçılarla şiddetli çatışmalar yaşandığını, hava kuvvetlerinin de bu sırada binanın çevresine yoğun hava saldırıları düzenlediğini söyledi.

Hagari, Louis Hurr (70) ve Fernando Marman (60) isimli iki esiri kurtardıklarını ve ikisinin de sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

İsrail, bölge sakinlerini göçe zorlamayı amaçlıyor

Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun dün gece yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentine düzenlediği saldırılara tepki gösterdi. İsrail’in Gazze Şeridi ve Refah’ta sivilleri hedef alan saldırıları, “halkı hava saldırılarıyla göçe zorlama politikasının bir örneği” olarak değerlendirildi. “İşgal savaşının genişletilmesi ve derinleştirilmesinin doğuracağı yıkıcı sonuçlar” konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Dikkat dağıtmak için yüzlerce masum Filistinli öldürüldü, yüzlercesi yaralandı, onlarcası yıkılan evlerin enkazı altında ya da duvarların arasına sıkıştı. Ve bütün bunlar iki kişiyi kurtarmak için yapıldı!”

“İsrail’in refah kentine yönelik kara saldırısı felaket olur”

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Genel Direktörü Meinie Nicolai, İsrail’in, Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik kara saldırısının felaket olacağını ve bu yönde ilerlenmemesi gerektiğini belirtti.

Nicolai, İsrail’in, Refah kentine yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. “İsrail’in Refah’a yönelik duyurduğu kara saldırısı felaket olur ve bu yönde ilerlenmemelidir” ifadesini kullanan Nicolai, bölgeye yönelik hava bombardımanının devam ettiğini hatırlattı.

“Gazze’de hiçbir yer güvenli değil” ifadesini kullanan Nicolai, zorla yerinden edilmelerin tekrarlanmasıyla küçük bir alanda sıkışan ve hiçbir seçenekleri olmayan Gazzelilerin Refah’a itildiğini vurguladı. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ndeki 9 farklı sağlık tesisini tahliye etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Nicolai, bu işlemlerin, sağlık tesislerine yönelik saldırılar ve sağlık ekipleri ile hastalara yönelik “zorla tahliye emirlerinin” ardından yapıldığını bildirdi.

Nicolai, “Sağlık personeli ve hastalar tutuklandı, istismar edildi ve öldürüldü. Bütün bunlar dünya liderlerinin gözü önünde oldu. Artık Gazze’de görev yapmak imkansız hale geldi. Filistinliler için hayat kurtarıcı bakım sağlamaya yönelik tüm girişimlerimiz İsrail’in düşmanca davranışları nedeniyle azaldı. İhtiyaçlar çok fazla ve mevcut durum çok daha büyük ölçekte güvenli bir insani müdahale gerektiriyor” değerlendirmesinde bulundu.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Dünya Haberler