Bizimle iletişime geçin

Makale

Filistin İsrail ile yapılan tüm uluslarası anlaşmaları iptal etti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Doğu Kudüs’te bulunan 16 binayı yıkma kararı almasından sonra İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların askıya alındığını ve bu kararın yürürlüğe konulması için bir mekanizmanın oluşturulacağını açıkladı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların askıya alındığını duyurdu.

Abbas, “İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Sur Bahir bölgesinde yer alan Vadi El-Hummus Mahallesi’ndeki yıkımları başta olmak üzere Filistin topraklarındaki ihlallerini durdurması için İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların askıya alındığını ve bu kararın yürürlüğe konulması için bir mekanizmanın oluşturulacağını söyledi.

Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Konseyinin işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yer alan Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Uluslararası topluma derhal harekete geçme” çağrısı yapan Abbas şunları söyledi: “Bizim halkımız haklarına kavuşmadığı sürece bölgede ve dünyada ne barış ne güvenlik ne de istikrar hakim olacaktır. Zaman uzasa da kısalsa da iğrenç işgal devleti çökecek ve kadim devletimiz bağımsızlığına kavuşacaktır.”

İsrail: Filistin Halkı Zararlı Çıkacak

Filistin Devlet Başkanı tarafından yapılan anlaşmaların askıya alındığı açıklamasından sonra Tel Aviv’den yanıt geldi.

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Eli Kohen, bu karardan Filistin halkının zararlı çıkacağını söyledi.

“Israel Hayom” gazetesine konuşan Kohen, “Mahmud Abbas şimdi ne yapacak? Okullarda İsrail’e kışkırtmalarda bulunmaya mı geri dönecek? Yoksa operasyonlar düzenleyenlerin ailelerine maaşlarını ödemeye mi devam edecek? Aslında o bunları her zaman yapıyor zaten.” ifadelerini kullandı.

Kohen, Mahmud Abbas’ın anlaşmalara riayet etmediğini ve terörü kışkırttığını savunarak, anlaşmaları askıya almasının bedelini Filistin halkının ödeyeceğini öne sürdü.

Hamas: Yüzyılın Anlaşması’na Karşı Direniş Stratejisi Benimsenmeli

Diğer yandan Gazze’deki yönetimi elinde bulunduran Hamas, Ramallah’taki Filistin yönetiminin İsrail ile yapılan tüm anlaşmaları askıya alma kararını destekledi.

Açıklamada ayrıca ulusal birlik hükümeti kurulması, işgal güçleriyle güvenlik koordinasyonunun durdurulması ve tüm siyasi tutukluluların serbest bırakılması talep edildi. Hamas, ABD tarafından teklif edilen ve bölgeye barış getirmeyi vaat eden Yüzyılın Anlaşması’na karşı da direniş stratejisinin benimsenmesi istedi.

Anlaşma Neden Askıya Alındı?

İsrail Yüksek Mahkemesi, geçen ay Sur Bahir’deki bazı binaların Ayrım Duvarı’nın devamını oluşturan tel bariyerlere yakınlığı nedeniyle “güvenlik tehlikesi oluşturduğunu” iddia ederek yıkımına karar vermiş ve mülk sahiplerine, 18 Haziran’a kadar binalarını yıkmaları için süre tanımıştı.

Bunun üzerine Filistinliler, bazıları inşa halinde olan yaklaşık 100 daireden oluşan 10 binanın yıkımının durdurulması için Yüksek Mahkemeye başvurmuş ancak mahkeme bu başvuruyu reddetmişti.

İsrail güçleri, pazartesi günü, işgal altındaki Doğu Kudüs’te Ayrım (Utanç) Duvarı’nın devamı olan tel bariyerlere yakınlığı gerekçesiyle Filistinlilere ait bazı evleri yıkmaya başlamıştı.

Uzmanlar, İsrail mahkemesinin bu kararının, Filistin’in diğer bölgelerinde de birçok evin yıkılmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995’te imzalanan “İkinci Oslo Anlaşması” çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18’i kapsayan “A bölgesi”nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin’e; yüzde 21’lik “B bölgesi”nin idari yönetimi Filistin’e, “güvenliği” İsrail’e devredilmiş; yüzde 61’ini oluşturan “C bölgesi”nin ise “idari yönetimi ve güvenliği” İsrail’e bırakılmıştı. (EuroNews’ten derlenmiştir)



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Makale Haberler