Sosyalist Meclisler Federasyonu(SMF), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Özgürlük Partisi (TÖP), metal işçilerinin grevlerinin yasaklanmasına karşı ortak açıklama yaptı. Açıklamada mücadeleyi birlikte büyütme çağrısı yapıldı
Açıklamada, Hitachi Energy, Schneider Elektrik, GE Grid Solutions ve Arıtaş Kriyojenik işçilerinin grevinin Cumhurbaşkanlığının bir gece yarısı kararnamesiyle iki ay süreyle ertelendiği, gerçekte ise fiilen yasaklandığı belirtildi. Açıklamada, “Görünür gerekçe her zamanki gibi yine ‘milli güvenliktir’. Tek adam iktidarı ve Cumhur ittifakı kes kopyala mantığıyla aldığı bu kararla emekçi ve halk düşmanı yüzünü bir kere daha göstermiştir. Halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyım atayarak halk iradesini hiçe sayan tek adam rejimi, şimdi de işçilerin özgür iradeleriyle kararlaştırdıkları grevi yasaklayarak Türkiye işçi sınıfının iradesini çiğnemeye cüret etmiştir” denildi.
Anayasa Mahkemesinin grev ertelenmesinin fiilen yasaklamak anlamına geldiği yönündeki kararının da ayaklar altına alındığı kaydedilen açıklamada, anayasal hak olan grev hakkının yasaklanmasının kabul edilemeyeceği ifade edildi.
‘Erdoğan tarihte en fazla grev yasaklayan iktidar’
Açıklamada, Erdoğan’ın en fazla grev yasaklayan iktidar olduğu belirtilerek, “Sermayeye hizmette sınır tanımayan Erdoğan, belli ki tarihte en fazla grev yasaklayan iktidar olma unvanını kimseye bırakmak istememektedir. Açlık sınırını 22 bin yoksulluk sınırının 72 bin lira olduğu bir ortamda açlık sınırının bir tık üstünde bir ücretle geçinmeye çalışan; OVP ve ‘Şimşek programı’ ile boğazı her gün biraz daha sıkılan metal işçilerinin ekmeğini büyütmek, yaşam koşullarını bir nebze olsun iyileştirmek için Anayasa ve yasalardan doğan grev hakkını kullanmasını milli güvenliğe tehditmiş gibi göstermek için su katılmamış işçi düşmanı, sermayenin kulu kölesi olmak gerekir” denildi.
‘Metal işçilerin yanında olacağız’
Grev yasaklama kararının gayrimeşru olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu kararın aynı zamanda emek ve demokrasi güçlerine yönelik bir gözdağı olduğunun farkındayız. Cumhur ittifakı siyasi ömrünü uzatmak amacıyla ne kadar saldırganlaşırsa saldırganlaşsın karşısında işçi sınıfının ve halk güçlerinin çelikten iradesini bulacak, kendisini bekleyen akıbetten kurtulamayacaktır. Haklı davalarında sonuna kadar Birleşik Metal-İş Sendikası ve metal işçilerinin yanında olacağımızı ilan ederken işçi sınıfı ve emekçi halklarla bu mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz.”