Bizimle iletişime geçin

Dünya

HRW: Suudi hükümeti binlerce Etiyopyalı göçmeni katletti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suudi Arabistan sınır muhafızlarının Yemen sınırından geçmeye çalışan yüzlerce Etiyopyalı göçmeni katlettiğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün yayımladığı raporda, Suudi Arabistan sınır muhafızlarının Mart 2022 ile Haziran 2023 tarihleri arasında Yemen-Suudi Arabistan sınırını geçmeye çalışan en az yüzlerce Etiyopyalı göçmeni öldürdüğünü açıkladı.

“Suudi hükümetinin göçmenleri öldürme politikasının bir parçası olarak işlenmişse, halen devam ettiği anlaşılan bu cinayetler, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olacaktır.”

Raporda göre, HRW, Mart 2022 ile Haziran 2023 arasında Yemen-Suudi sınırını geçmeye çalışan 38 Etiyopyalı göçmen ve sığınmacı ve bu dönemde geçmeye çalışanların 4 akrabası veya arkadaşı dahil olmak üzere 42 kişiyle görüştü. Örgüt, sosyal medyada paylaşılan veya başka kaynaklardan toplanan 350’den fazla video ve fotoğrafı ve birkaç yüz kilometrekarelik uydu görüntüsünü analiz etti.

Yaygın ve sistematik bir saldırı

“‘Üzerimize yağmur gibi ateş açtılar’: Suudi Arabistan’ın Yemen-Suudi sınırında Etiyopyalı göçmenleri toplu olarak öldürmesi” başlıklı 73 sayfalık rapor, Suudi sınır muhafızlarının çok sayıda göçmeni öldürmek için patlayıcı silahlar kullandığını ve aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu diğer göçmenleri yakın mesafeden vurarak yaygın ve sistematik bir saldırı düzenlediğini ortaya çıkardı.

Raporda, “Bazı durumlarda Suudi sınır muhafızları göçmenlere hangi uzuvlarına ateş edeceklerini sormuş ve ardından onları yakın mesafeden vurmuştur. Suudi sınır muhafızları ayrıca Yemen’e geri kaçmaya çalışan göçmenlere patlayıcı silahlarla ateş açtı” ifadeleri yer aldı.

Golf, futbol, eğlence ve korkunç suçlar…

HRW’nin mülteci ve göçmen hakları araştırmacısı olan Nadia Hardman, “Suudi yetkililer bu uzak sınır bölgesinde, dünyanın geri kalanının gözleri önünde yüzlerce göçmen ve sığınmacıyı öldürüyor. Suudi imajını iyileştirmek için profesyonel golf, futbol kulüpleri ve büyük eğlence etkinlikleri satın alarak milyarlar harcamak, dikkatleri bu korkunç suçlardan uzaklaştırmamalıdır” dedi.

“Suudi Arabistan ölümcül güç kullanmayı bırakmalı”

Raporun devamında şöyle denildi: “Suudi Arabistan, patlayıcı silahlarla hedef almak ve yakın mesafeden ateş etmek de dâhil olmak üzere, göçmenlere ve sığınmacılara karşı ölümcül güç kullanma yönündeki açık ya da fiili her türlü politikasını derhal ve acilen iptal etmelidir. Hükümet, Yemen sınırındaki hukuka aykırı öldürme, yaralama ve işkenceden sorumlu güvenlik personelini soruşturmalı ve uygun şekilde disipline etmeli ya da yargılamalıdır.”

BM destekli soruşturma ve yaptırım talebi

Raporun sonunda Suudi Arabistan’ın bu tür politikalara son vermesi için “kamuoyu önünde çağrıda bulunmalı ve hesap verebilirlik için baskı yapmalıdır” denilerek, suça karışmış olan Suudi ve Husi yetkililere yaptırım uygulaması gerektiği vurgulandı.

“Göçmenlere yönelik ihlalleri ve cinayetlerin insanlığa karşı suç teşkil edip etmediğini değerlendirmek üzere BM destekli bir soruşturma başlatılmalıdır.”



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Dünya Haberler