Bizimle iletişime geçin

Güncel

Birçok hastalığı bulunan hasta tutsak Hasan Rüzgar’ın serbest bırakılması çağrısı

F Oturumu bu haftaki eylemlerinde ‘hapishanede kalamaz’ raporu ve birçok hastalığı bulunmasına rağmen tahliye edilmeyen hasta tutsak Hasan Rüzgar’ın durumuna dikkat çekerek, derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlenen “F Oturması” eyleminin 650’ncisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 32 yıl önce tutuklanan ve şuanda Edirne F Tipi Hapishanesi’nde tutulan 55 yaşındaki ağır hasta tutsak Hasan Rüzgar’ın durumuna dikkat çekildi. 

Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafı tutularak, “Ağır hasta tutsak Hasan Rüzgar serbest bırakılsın” ve “Tedavi haktır engellenemez” pankartları açıldı. Eylemde, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın”, “Hasan Rüzgâr serbest bırakılsın”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” ve “Tedavi haktır engellenemez” sloganları atıldı. 

Basın metnini okuyan İHD üyesi Meral Şahin, Rüzgar’ın 19 Aralık hapishane katliamı sırasında sağ ayak parmaklarının zarar gördüğünü ve kesildiğini belirtti. Rüzgar’ın Wernicke-Korsakoff Sendromu olduğunu belirterek, hastalıklarını şöyle sıraladı: “Kronik Bronşit, astım, ileri derecede KOAH, Hipertansiyon, kalp ritim bozukluğu, bel ve boyun fıtığı, migren, prostat, kansızlık, dizlerde kireçlenme, basur, kan dolaşımı bozukluğu ve bu hastalıklara bağlı olduğu düşünülen göğüste ağrı, çarpıntı, sıkışma, unutkanlık, denge sorunu, konuşma güçlüğü, yürüme zorluğu, bacaklarda his kaybı, ayak parmaklarında ve ellerde morarma, ellerde ve parmaklarda kasılma, kilitlenme ve uykusuzluk sorunları yaşamakta, yaşamını başkalarının yardımı ile sürdürebilmektedir.”  

Şahin, Rüzgar’ın ailesinin derneklerine gönderdiği mektubu şöyle aktardı: “Hasan, 27 Ağustos günü Trakya Üniversitesi Hastanesine götürülmüş, bir gün sonra hastanenin yoğun bakım ünitesinde olduğu öğrenildi. Hastane vasisine bilgi vermedi, sadece durumunun kritik olmadığı söylendi. Vasisi görüş izni için, başhekim ve hasta hakları bölümü ile görüştü, ancak Hasan’la görüşmesine izin verilmedi. 55 yaşındaki Hasan toplam 32 yıldır hapiste. 1992’de tutuklandı, uzun süreli açlık grevleri sırasında yakalandığı Wernicke-Korsakoff Sendromu nedeniyle 2002 yılında İstanbul Adli Tıp Kurumu, Edirne Devlet Hastanesi ve Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi ‘hapishanede kalamaz’ raporu verdi. Hasan 2007 Kasım ayında uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edildi ancak 2010 Ağustos ayında tekrar tutuklandı. Hapishane koşullarına bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalandı ve yeterli tedavi ve bakım sağlanmadığı için hastalıkları hızla ilerledi. 27 Ağustos günü de durumu ağırlaştığı için Trakya Üniversitesi hastanesine götürüldü. Ancak gerçek bir tedavi sağlanmadan birkaç gün sonra hapishaneye geri götürüldü, durumundan endişe ediyoruz.” 

Rüzgar’ın 4 Eylül’de taburcu edilerek yeniden hapishaneye gönderildiğini belirten Şahin, Rüzgar ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler