Bizimle iletişime geçin

Emek

Soma’da haklarını arayan maden işçilerinin eylemine saldırı: Gözaltılar var

Fernas Madencilik’te çalışırken sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, “Fernas’taki işçilerin mücadelesi tüm madencilerin mücadelesidir” diyerek, dayanışma çağrısında bulundu. Fernas Maden işçileri ve ailelerinin eylemine saldıran jandarma en 5 kişiyi gözaltına aldı.

Manisa’nın Soma ilçesinde Fernas Madencilik tarafından işletilen madende çalışırken işten çıkarılan işçilerin maden önündeki eylemi 5’inci gününde devam ediyor. Maden önünde eylem yapan işçilere destek amacıyla alana gelmek isteyen işçi ailelerinin önü jandarma tarafından kesildi ve ailelerin alana geçişine izin verilmedi. 

Jandarma barikatının önünde konuşan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, Soma’nın bir madenci şehri olduğunu vurguladı. Çakır, “Bize barikat kuran askerler bizim askerlerimiz değil, eğer öyle olsalardı, bize eşit davransalardı işçilerin yanına gidebilirdik. Soma’daki 17 bin madenci bir olursa başarı kazanacağız. Eğer biz bu kardeşlerimize sahip çıkmazsak, hepimiz kaybedeceğiz” diye konuştu

Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise yaptıkları eylemin yasal, önlerinin kesilmesinin ise yasadışı olduğunu vurguladı. İşçilerin su içinde, zor koşullarda çalıştığını, her gün hakarete, mobbinge maruz kaldığını söyleyen Aksu, “Soma’da maden ocaklarında ortalama ücret 45 bin lira. Ama Fernas işçisi 34 bin liraya mahkum ediliyor. Çünkü bunu talep ettiğimizde işten çıkarılıyoruz. Soma’da madencinin ücreti eşitlensin, Fernas’ta promosyon ücreti verilsin istiyoruz. Atılan işçi arkadaşlar özür dilenerek işe geri alınmalıdır. Bu olmadan, duruşumuz, pozisyonumuz değişmeyecek. Polyak’ta, İmbat’ta, Kolin’de ve diğer madenlerde çalışan işçilere sesleniyorum; Fernas’taki işçilerin mücadelesi tüm madencilerin mücadelesidir. Tüm madencileri, buraya, Fernas işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Açıklama sonrası işçiler ve ailelerinin barikat önündeki bekleyişi, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” ve “Yolu aç” sloganları ile devam ederken işçilere jandarma saldırdı. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu’nun da aralarında bulunduğu en 5 kişi gözaltına alındı.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Emek Haberler