Bizimle iletişime geçin

Güncel

Gözaltında kaybedilen ve faili meçhul katledilen kadınların failleri soruldu

Kayıp yakınları eylemlerinin 772’inci haftasında, gözaltında kaybedilen ve faili meçhul katledilen kadınların akıbetini ve faillerini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” şiarıyla gerçekleştirdikleri eylemin 772’incisini Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta eylemde gözaltında kaybedilen ve faili meçhul katledilen kadınların failleri soruldu.

Açıklamada ilk söz alan İHD Başkanı Suzan Mehmetoğlu Aksoy, erk egemen sistemin ürettiği toplumda kadınların tarihten bu yana her alanda baskılandığına dikkat çekerken bu baskı ve şiddet karşısında kadınların, asla boyun eğmediğini ve verdikleri mücadelelerine devam edeceklerini aktardı.

Ardından söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, diktatör olan hükümetin, baskılar uğruna her türlü şiddet yolunu denediğini ve hala da bu uygulamaları sürdürdüklerini söyledi. Halide, “Her cumartesi birçok kentte kayıp yakınları hak-adalet mücadelesi vermektedir. Çünkü hükümet bize zulüm etti, bize işkence etti, bize baskı kurdu. Bir yandan da bizden korkuyorlar. Tüm bu işkencelere rağmen bizim mücadelemizden vazgeçmememiz onları korkuttu” ifadelerine yer verdi.

Her Cumartesi kayıp yakınlarının yaptığı eylemin dünyada örneği olmayan bir mücadele olduğunun altını çizen Halide, “Failler yargılanana kadar asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Açıklamada son olarak söz alan HEDEP Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin de “Bugün değişimlerin ana karakteri olan kadınların yaşadıkları haksızlıkları sayarsak asla bitmez. Özellikle kadınlar her alanda şiddete uğruyor. Hiçbir günahı olmayan kayıp yakınları ailelerin maruz kaldığı durum da kabul edilir bir şey değil, bu durum bizim yüreğimizi yakıyor” sözlerine yer verdi. Pınar ailelerin çocukları için verdiği mücadeleyi kutsal olarak gördüğünü dile getirirken, annelerin her gün büyüterek verdiği mücadele için tebrik edip, her zaman yanında olduklarını söyledi.

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Esra Saçaklıdır ise gözaltında zorla kaybedilen ve faili meçhul cinayetlerle katledilen kadınların isimlerini paylaştı

  • 1991 yılında Cizre’de gözaltına alındıktan 18 yıl sonra yol yapım çalışması sırasında kemikleri bulunan Makbule Ökden için ADALET İSTİYORUZ!
  • 17 Şubat 1992 tarihinde Nusaybin de korucu olmaları için yapılan baskıları protesto etmek isteyen halka askerlerce açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Bedriye GÜMÜŞ için ADALET İSTİYORUZ!
  • 27 Temmuz 1992 tarihinde Dersim’de gözaltına alındıktan 8 gün sonra işkenceden tanınmaz haldeki bedeni Elazığ Karşıyaka Kartepe’de 14 Ağustos 1992 tarihinde gömülü bulunan, Ayten Öztürk için ADALET İSTİYORUZ!
  • Mardin/Derik’te 2 kişi ile birlikte gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Rıdda Yavuz için ADALET İSTİYORUZ!
  • Eylül 1993 tarihinde Hizbullah tarafından Nusaybin ilçesinin Selahaddin Eyyubi Mahallesi’nde başına çuval geçirilerek kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Sedika Dal için ADALET İSTİYORUZ!
  • 24 Aralık 1993 tarihinde Bitlis/Tatvan/ Wanik köyündeki evlerinden kardeşi Ramazan ile birlikte askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hamide Şarlı için ADALET İSTİYORUZ!
  • 24 Eylül 1994 tarihinde Dersim/ Mirik’te köye yapılan askeri operasyon sonrası kendilerinden bir daha haber alınamayan Hatun Işık, Yeter Işık, Elif Işık, Gülizar Serin ve onun 3 yaşındaki kızı Dilek Serin için ADALET İSTİYORUZ!
  • 05 Ekim 1994 tarihinde İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Lütfiye Kaçar için ADALET İSTİYORUZ!
  • 17 Ekim 1994 tarihinde Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Ortaç köyünde hayvanlarını sağmak için gittikleri yaylada askeri bir operasyonun ortasında kalan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Gülnaz Tatu ve Kadriye Tatu için ADALET İSTİYORUZ!
  • 24 Ocak 1995 tarihinde Ankara’da gözaltına alınan, işkence görmüş bedeni 76 gün sonra Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda “kimliği meçhul kişi” olarak gömülü bulunan Ayşenur Şimşek için ADALET İSTİYORUZ!
  • Mayıs 1995 tarihinde Diyarbakır/Bismil’de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hatice Şimşek için ADALET İSTİYORUZ!
  • 07 Eylül 1996 tarihinde Diyarbakır/ Bağlar ‘da bulunan bir eve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı sivil polisler tarafından yapılan baskında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Şükran Daş için ADALET İSTİYORUZ!
  • 10 Eylül 1996 tarihinde evine 1 kilometre uzaklıkta bulunan tarlasını sularken emniyet müdürlüğü tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Hatice Atalay için ADALET İSTİYORUZ!
  • 28 Kasım 1996 tarihinde Diyarbakır’da eşi Mahmut ile birlikte gözaltına alınan ve 2 yıl sonra kimsesiz olarak defnedildiği Cizre Asri Mezarlığı ‘na “kimliği meçhul kişi” olarak gömüldüğü anlaşılan ancak mezarına hala ulaşılamayan Fahriye Mordeniz için ADALET İSTİYORUZ!
  • 26 Eylül 1997 tarihinde Kulp-Diyarbakır yolunda otomobilleri durdurularak eşi Orhan ile birlikte beyaz Toros ile kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Zozan Eren için ADALET İSTİYORUZ!
  • 31 Mart 1998 tarihinde İzmir/Çeşme/Alaçatı’da 3 arkadaş ile birlikte gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Neslihan Uslu için ADALET İSTİYORUZ!
  • 16 Temmuz 1998 gecesi derin devlet bağlantılı Hizbullah tarafından Mersin’de kaçırılan, 21 Ocak 2000 tarihinde İşkence edildikten sonra Konya Meram’daki bir villanın bodrumunda cansız bedenine ulaşılan Konca Kuriş için ADALET İSTİYORUZ!
  • Silopi de 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen ve cenazesi yedi gün boyunca sokak ortasında bekletilen Taybet İnan (Taybet Ana) için ADALET İSTİYORUZ!
  • 5 Ocak 2020 tarihinde Dersim de kaybolan ve o tarihten bu yana kendisinden bir daha haber alınamayan Gülistan DOKU için ADALET İSTİYORUZ!
  • Süleymaniye’deki evinin önünde 4 Ekim 2022 de silahlı saldırıya uğrayan Nagihan Akarsel için ADALET İSTİYORUZ!


Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler