Bizimle iletişime geçin

Güncel

Çocukları açlık grevinde olan anneler: Onlar bize zulüm ettikçe bizler de direneceğiz

Hak ihlalleri ve baskılara karşı Tekirdağ hapishanesinde açlık grevinde olan tutukluların aileleri, “Onlar bize zulüm ettikçe bizler de direneceğiz. Çocuklarımızla yan yana olacak ve onların eylemlerini sahipleneceğiz” dedi.

Tekirdağ 2 No’lu hapishanesinde tutuklu bulunan Vedat Erkmen’in 19 Aralık 2021 tarihinde hapishanede yaşamını yitirmesi sonrasında hapishanede bulunan Mehmet Süleyman Ucakan, Turhan İlbaş, Hüseyin Karadaş, Habib Güler ve Ahmet Arif Yöyler 17 Ocak 2022 tarihinde açlık grevi başlattı. 17 Ocak’ta 5 tutuklu tarafından başlatılan açlık grevine giren tutuklu sayısı ise 12 oldu. Tutukluların talepleri ise, baskı ve şiddetin, hukuksuz keyfi uygulamaların, gece yarısı yapılan oda baskınlarının ve sürgünlerle kendisini gösteren hak ihlallerinin son bulması.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; açlık grevinde olan yakınlarının görüşüne giden aileler, çocuklarının taleplerinin karşılanmasını istedi.

“Zulüm uygulanıyor”

Açlık grevinde olan Yakup Kaymaz’ın annesi Perîşan Kaymaz, oğlunun 7 yıldır Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olduğunu söyledi. Oğlunun ve diğer tutukluların hapishanede sorun yaşadığını belirten anne Kaymaz, “Cezaevinde tutuklulara zulüm uygulanıyor, zorluk çıkarıyorlar. Aynı koğuşta bulunan arkadaşlarının yerlerini değiştirdikleri için, birbirlerinden haber alamıyorlar. Odalarında sürekli olarak arama yapıyorlar ve onlara her türlü baskıyı uyguluyorlar. Onlarda bu baskılara karşı cezaevi idaresiyle görüşmek istiyor ama engelliyorlar” diye belirtti.

20 saatlik yol

20 saatlik yoldan geldiğini ve yarım saat görüşebildiğini belirten anne Kaymaz, “Yeter artık, çocuklarımıza baskı uygulamasınlar. Hiç mi vicdanları yok, Allahtan korkmuyorlar mı? Çocuklarımızı bize yakın bir cezaevine getirsinler. Kaç defa dilekçe verdik yakın bir cezaevine getirsinler diye ama hep taleplerimizi reddediyorlar. Maddi durumumuzu, yaşlılığımızı ve ne durumda olduğumuzu biliyorlar ama buna rağmen zulüm yapıyorlar” dedi.

“Eylemlerini sahipleneceğiz”

Ailelere seslenen anne Kaymaz, “Herkes yaşanan haksızlığa karşı ayağa kalksın ve sesini çıkarsın. Evlatlarımıza yapılan haksızlıkları kesinlikle kabul etmesinler. Daha ne kadar tabut cezaevinden çıkacak. Çocuklarımız açlık grevinde, talepler kabul edilsin ve açlık grevi son bulsun, çocuklarımız ölsün istemiyoruz. Devlet çocuklarımıza ve bize zulüm yapıyor. Onlar bize zulüm ettikçe bizler de direneceğiz. Çocuklarımızla yan yana olacak ve onların eylemlerini sahipleneceğiz” diye konuştu.

“İşkenceler durdurulsun”

Tutuklu Turhan İlbaş’ın annesi Nesibe İlbaş ise, tutukluların “Cezaevlerinin kötü şartları, can güvenliklerinin olmaması” nedenleriyle açlık grevine girdiğini anımsattı. Oğlunun, “Talebimiz de kabul edilene kadar sonu ölüm olsa da devam edeceğiz” dediğini aktaran anne İlbaş, “Talepleri cezaevindeki işkencelerin ve keyfi hareketlerin durdurulması” diye belirtti.

Oğlunun, “Buradaki cezaevi hiçbir cezaevine benzemiyor” diyerek kötü koşullarından bahsettiğini ifade eden anne İlbaş, şunları söyledi: “Anne olarak elimden geleni yapıyorum. Yapmaya devam edeceğim. Oğlumun her zaman arkasındayım. Bu zulüm dursun istiyoruz artık. Cezaevi müdürüne sesleniyorum. Hiç mi vicdan yok sende. Baba değil misin? Kaç kere görüşmek istedik ama görüşmediler. Dalga geçer gibi ne için görüşmek istiyorsunuz diye soruyor. Bir an önce birileri muhatap alsınlar. Bu açlık grevleri durdurulsun istiyoruz. İstedikleri çok bir şey değil. Haklarını istiyorlar.”



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler