Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

3. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali başladı

Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi ve Dersim Belediyesi tarafından düzenlenen Yılmaz Güney Vakfı’nın destekleyicisi olduğu 3. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali Taksim Hill Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtıldı

Festival adına yapılan konuşmada, “Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi (YÇKM) olarak 2008 yılında yolunu açtığımız Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali uzun bir aradan sonra bu sene tekrar kendi hikayesini yaratmaya tüm emek verenlerle çoğalmaya devam edecek. İlk iki festivalde olduğu gibi üçüncüsünde beraber yola çıktığımız, halktan yana tavır alan, insandan ve emekten yana bir kültür sanat anlayışı için mücadele eden sanatçıların olması, festivalimizin zeminini güçlendiren en temel dayanaklar arasındadır. Bu sene bizimle olan Dersim Belediyesi’ne ve bizi yine yalnız bırakmayan Yılmaz Güney Vakfı’na tekrar çok teşekkür ediyoruz.” denildi.

Çok sayıda sanatçı ve siyasetçi yer aldı

Yoğun katılım ve ilginin olduğu festival tanıtım etkinliğine HDP Milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya, Ahmet Şık, Musa Piroğlu, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP Milletvekili Turan Aydoğan, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, HDP Eş Genel Başkan Yrd. Salim Kaplan, DEDEF ve bileşen dernekleri, BEKSAV, Güney Dergisi, HDP Beyoğlu İlçe Yönetimi, Yaşam Ağacı Derneği Başkanı Fatmagül Yolcu, Onur Vakfı Başkanı Kemal Yılmaz, Seyyidhan Kömürcü, Murat Özyaşar, Çerkes Karadağ, Cemal Taş, Ahmet Can Akyol, Erdoğan Emir, Hasan Ali, Taylan Yıldız, Akın Yanardağ, Ahmet Cihan, Kenan Usta, Kadir Demir, İlknur Demir, Levent Kaçar gibi birçok sanatçı, kitle örgütleri temsilcisi ve siyasetçi katıldı.

5 dalda 7 kategoride ürün kabul edilecek

Beş kategoride yedi dalda düzenlenecek festival Türkçe, Ermenice, Kurmancî, Zazakî/Kırmancki dillerinde başvuru kabul edecek. 1 Şubat itibariyle ürün kabulüne başlayacak festivale son katılım tarihi 15 Nisan’dır. 15 Nisan 1 Haziran arası etkinliklerin organize edileceği festival programı 7 Haziran’da İstanbul’da 14 Haziran’da ise Dersim’de düzenlenecek kapanış etkinlikleri ile tamamlanmış olacak.

“Kapanış etkinliği 14 Haziran’da Dersim’de”

Festival seçici kurullarının ve etkinlik takviminin açıklanmasıyla devam eden konuşmada, “Sosyalist toplumcu sanat için buradayız, piyasa ve tekel iktidarının sanatta da yarattığı üretim ilişkilerinin karşısında durarak yeniyi üretmeye devam edeceğiz. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali sizin kürsünüzdür. Tüm eleştiri, öneri ve katkılarınızı bekliyoruz.” denildi.

‘Devrimci sanatın mihenk taşı olmayı sürdürüyor’

Ardından söz alan Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Yılmaz Güney adına düzenlenen bir festivalin ortağı olmayı büyük bir mutluluk ve sorumluluk olarak gördüğünü söyledi. Yılmaz Güney’in bu günde devrimci sanatın mihenk taşı olmayı sürdürdüğünü sözlerine ekleyen Maçoğlu, “Bu yüzden onun adına düzenlenen bir festivali onun değerlerine yaraşır bir şekilde dersim halkıyla birlikte örgütlemek bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Güney’in yaşamından ve filmlerinden kesitler sunan şair-yazar ve tiyatro-sinema oyuncusu Orhan Alkaya da, “Yılmaz Güney yalnızca Türkiye sinemasının değil, Türkiye kültür hayatının organik, ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

‘Yasaklara rağmen inadına Yılmaz Güney diyoruz’

Güney’in eşi Fatoş Güney ise yüreklerinin bir parçasının özgürlükler diğer parçasının da Yılmaz Güney için attığını belirterek, “Yılmaz Güney deyince aklımıza Türkiye’nin ve dünyanın ezilen tüm halklarının özgürlüğü, sinema ve devrim gelir. Bu anlayışla ve ruhla üçüncüsü düzenlenen bu festivale Yılmaz Güney’in adının verilmesi çok değerli. Yılmaz Güney Türkiye sinema tarihinde çok büyük bir kıyıma uğratılmıştır. Çok korkunç bedeller ödemiştir. 10 yıl boyunca filmlerinin gösterimi yasaklanarak yeni kuşağın onu tanıması engellenmiştir. Sevgili dostlar, hala engelleniyor ve ölümünün üzerinden geçen 35 seneye rağmen hala yasaklı. Bazı kesimler kafalarındaki hapishanelerden maalesef hala kurtulamadı. Hala filmleri TRT’de ve diğer ulusal kanallarda gösterilmiyor. İşte bu festivalin önemi de bir kere daha öne çıkıyor. Tüm yok etme, yok sayma çabalarına rağmen inadına Yılmaz Güney diyoruz. Onu yasaklayan zihniyeti sizin huzurunuzda şiddetle kınıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gülseven Medar ve Ali Doğan Gönültaş’ın seslendirdiği eserlerle tanıtım etkinliği sona erdi.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler