Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

“Topraktan Göğe” adlı belgeselin galası yapıldı

Devrimci halkçı yerel yönetimler perspektifiyle hareket eden yerel yönetim deneyimlerini ele alan ve dünyadaki yerinden yönetim tecrübelerini inceleyen “Topraktan Göğe” adlı belgeselin galası Beyoğlu Atlas Sinemasında gösterime sunuldu. Belgesel filmin gösteriminin ardından sahneye çıkan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’da bir konuşma gerçekleştirdi.

Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi sinema kolektifi’nin 2018 yılında çalışmalarına başladığı, “Topraktan Göğe” belgeselinin galası Beyoğlu Atlas Sineması’nda 13 Haziran Perşembe günü gösterime sunuldu. İlginin yoğun olduğu galada, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi(YÇKM) adına bir sunum yapıldı. Yapılan sunum, “Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi sinema kolektifi olarak 2018 yılında çalışmalarına başladığımız bu belgeselin özünü, özellikle coğrafyamızda yaşanan Devrimci halkçı yerel yönetim deneyim ve pratikleri oluşturmaktadır.” vurgusu ile başladı.

Sunumun devamı ise şöyle:

“Bu çalışmada coğrafyamızda Fatsa, Hopa, Samandağ, Amed, Ovacık, Hozat, ve Mazgirt yerel yönetim örneklerinin yanı sıra Marinalede (İspanya), Topraksız kır işçi hareketi (Brezilya) gibi dünyadan da önemli yerel yönetim kesitleri inceleme şansı yakaladık.

Alternatif Yerel yönetim anlayışlarının pratiklerini incelediğimiz bu çalışmada; ekonomi, meclisler, mimari, kadın, ekoloji gibi başlıklar üzerinde durarak Kapitalizm ile inşa edilen kentlere nazaran Başka Bir Kent Mümkün, Başka Bir Yerel Mümkün olduğunun altınız çizmek istedik.

Geçmişten bugüne kapitalizmin bir sonucu olarak kentlerin ve yaşam alanlarımızın rant alanına çevrildiği talan edildiği bu süreçlerde devrimci halkçı yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir. Kalkınma ve rant temelli kapitalist akıldan uzaklaşarak geliştirdiğimiz ve sergilediğimiz pratiklerin bütünü devrimci halkçı yerel yönetimlerin önemini bir kez daha gün yüzüne çıkartmaktadır.

Dostlar bu çalışmamızda incelediğimiz, yer verdiğimiz yerel yönetim örneklerini sadece olumlayarak ele almadık. Aynı zamanda bu alanların sonraki dönemlerde neden kaybedildiğini, vesile olan sebeplerin neler olduğunu da tartışarak görünür kılmaya çalıştık.”

YÇKM adına yapılan sunum, kitapta fikirlerini paylaşan Temel Demirer ve Ali Ekber Doğan’a, belgesel filminde emeği geçen Kameraman İbrahim Bulut Yıldızlı’ya, Uygulayıcı Yapımcı Ufuk Demirbilek’e Görüntü Yönetmeni Cihan Kar’a ve kurguda emeği geçen Murat Akgöz, Ömer Akbaş ve Ömer Günüvar’a teşekkür edilerek sonlandırıldı.

YÇKM’nin yapmış olduğu sunumdan sonra belgesel filmin gösterimine geçildi.

Galaya gelenler tarafından beğeni ile karşılanan belgesel filmin gösterimi ardından Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, sahnede bir konuşma gerçekleştirdi. Maçoğlu’nun gala ile ilgili fikrini ve deneyimlerini etkinliğe katılanlarla paylaştıktan sonra gala sonlandı.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler