Yadigar Aygün / İstanbul
Urfa’nın Siverek İlçesinde yaşayan 30 yaşındaki domates işçisi Hanus İşkırk, geçim zorluğu ve yoksulluk ile karşı karşıya. Domates işçiliğinden kazandığı ücret yetmediği için çocukları da çocuk işçilik yapmak zorunda. Eşi Epilepsi hastası olduğu için çalışamayan İşkırk, günlük 500 TL ile hem eşine hem de 6 çocuğuna bakmaya çalışıyor. İşkırk, yaşadığı yoksuluğa ve geçim zorluğuna karşı yetkililerden, toplumdan herkesten dayanışma beklediğini söyledi.
‘Çocuklarımın okula gitmesini istiyorum’
Domates işçisi Hanus İşkırk, aldığı ücret ile geçinemediğini vurguladı. İşkırk, yaşadığı yoksulluğu ve ekononik krizi şu sözler ile anlatı; “Eşim sara hastası olduğu için çalışamıyor. Ameliyatta oldu. Eşimin ilaçları 800 TL tutuyor. 6 çocuğum var. Yaşadığımız yoksulluk ve geçim sıkıntısı nedeni ile 6 çocuğumu da okula gönderemiyorum. Yaşadığımız yoksulluktan dolayı çocuklarım da domates işçiliği yapıyor. Çocuklarımın okula gitmesini istiyorum ama ne okul ücretlerini ne de gıdalarını karşılamaya gücüm yetmiyor. Günde tek öğün yemek yapabiliyoruz. Sağlıklı beslenemiyoruz. Günlük kazancımız 500 TL. Bu ekonomik krizde aldığımız ücret geçinmemize yetmiyor. Evimde yatak, buzdolabı, halı, çamaşır makinası gibi en temel ürünler yok. Eşyalarımız yok. Hiçbir şeyimiz yok. Aşırı derecede yoksulluk içindeyiz. Evime bakmakta zorlanıyorum” dedi.
‘Herkesten dayanışma bekliyorum’
Yoksulluk nedeniyle çocuklarınında çalışmak zorunda olduğunu belirten İşkırk, yetkilerden, toplumdan dayanışma beklediklerini söyedi. Işkırık, “3 yaşındaki, 7 yaşındaki, 10 yaşındaki, çocuğum dahi yoksul olduğumuz için çalışmak zorunda. Bu yaştaki çocukları kim çalıştırır ama elimden hiçbir şey gelmiyor. Mecbur kalıyorum. Kazandığım ücret çocuklarıma ve evime bakmama yetmiyor. Sabah 06:00’dan akşam 19:00’a kadar çalışıyoruz. Gün içinde sıcağın altında, naylonun üzerinde çalışıyoruz. Çocuklarımın elleri hep yara içinde. Bazen çalışırken çocuklarım ve ben ellerimizi yaralıyoruz. Çocuklarım bazen yorgunluktan uyuyakalıyor. Çocuklarıma kıyafet almak istiyorum ama alamıyorum. Evimiz rütübet içinde sağlıklı şartlarda bir evde yaşamıyoruz. Bir anne olarak, bir kadın olarak yetkililerden, toplumdan, kadın örgütlerinden ve herkesten yardım bekliyorum. Bize inanmayan gelip evimizi, yaşadığımız koşulları görebilir” diye konuştu.