İstanbul Havalimanı’ndaki HD İskender’de çalışan Mehmet Kalkan ve Fatih Aydın, Kürtçe konuşmalarından kaynaklı mobbinge maruz kaldı. İşçiler, en son fritözde çıkan yangın gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Mardin’in Kızıltepe ilçesinden olan işçilerden Kalkan 8 Ağustos’ta, Aydın ise 9 Ağustos’ta işten çıkarıldı.
4 yıl boyunca restoranda çalıştığını aktaran Kalkan, işten çıkarılmasına gerekçe yapılan olayın gecesinde yaşananları anlattı. Kalkan, “Gece 03.00-05.00 arası şubeyi kapatıp işimizi bitirdik. Ardından molaya çıkmak için oradaki kasiyer arkadaşları bilgilendirdik. Aradan 10 dakika geçmeden fritöz alev aldı. Fritöz de arızalıydı zaten. İtfaiye ekibi yangını söndürdü. Sabah vardiyasında gelip tutanak tuttular. 6 buçuk gibi vardiyayı teslim etmeden önce, gece vardiyasında olan müdürleri gönderip bize ‘burada kalın’ dediler. Ardından baş ustabaşı, ‘sizi burada yakarım’ şeklinde tehdit etti. Daha sonra da işten çıkarıldım” dedi. Kalkan, izinli olduğu bazı günlerin ücretinin ödenmediğine işaret ederek, “Avukat tuttum, yasal yollara başvuracağım. Bize edilen hakaretler ve küfürler onların yanına kar kalmayacak” diye kaydetti.
‘Kürtçe konuşamazsın’ tepkisi
Aydın ise, restoranda 3 ay çalıştığını ve bu süre zarfında firmaya ait lojmanda kaldığını aktardı. Aydın, kaldıkları lojmanın kullanılamaz halde olduğunu söyledi. Aydın, “Çalıştığım 3 aylık süreçte hakaretten tehdide kadar birçok şey gördüm. 8 kişi lojmanda kalıyorduk. Hijyen yok, içeride fareden örümceğe kadar ne isterseniz vardı. Muslukları bozuktu. Bunlar yetmiyormuş gibi orada kalanlara da ayrımcılık yapmaya çalışıyorlar” diye kaydetti.
Aydın, Kürtçe konuştuklarında “Burada Kürtçe konuşamazsın” şeklinde tepki aldıklarını söyledi. Aydın, “Türkçe şarkılar açıldığı zaman kimse bir şey demiyordu ama biz Kürtçe şarkı açtığımızdan dolayı azar işitiyorduk. En son zaten yasaklandı. Restorant müdürümüz, ‘Tüm Kürtleri buradan kovacağım, bizim Kürtlere ihtiyacımız yok. Kürtler burada barındırmayacağız” dedi. Bu söylemlerin ardından yaklaşık 12 personel işten ayrıldı. Hepsi de Kürt’tü” dedi.
Ücretlerini alamadılar
Çalışma koşullarının da kötü olduğuna dikkati çeken Aydın, “İnsanlar 24 saat çalışamaz. Ama dinlenme hakkımız bile bize haram edilmişti. Bazen 15 günde bir izin veriliyordu. Onları mesai olarak değil de alacak olarak hesaplamışlar bize. Alacaklarımızı da hepsini yok etmişler. Geçen gün alacaklarımdan bahsedince, ‘İçeride alacağın yok’ denildi. Yol parası ve önceki aydan 2 bin 500 lira içeride alacağım var. 10 günlük bir çalışma maaşım var. Bunları istediğimde, ‘Vermiyoruz, niye istifanı yazmadın’ dediler. 1 ay önce de bütün elemanların maaşları eksik yatırıldı” diye kaydetti.
Konuya dair ulaştığımız restoranın müdürü N.E., “Biz sadece müşterilerin yanında Kürtçe konuşulmasını istemiyoruz. Benim yanımda konuşmalarını da istemiyorum çünkü anlamıyorum” yanıtı verdi.
Kaynak / MA