Bizimle iletişime geçin

Güncel

Gazeteciye müebbet hapsin gerekçesi: Basın kartı yok

Gazeteci Rojhat Doğru’nun müebbet ve 12 yıl 1 ay hapis cezasına gerekçe olarak basın kartı olmadığı gösterildi

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, haber takibi yaptığı eylemlere katıldığı gerekçesiyle Gazeteci Rojhat Doğru’ya verdiği müebbet ve 12 yıl 1 ay hapis cezası cezasının gerekçesini açıkladı. Mahkeme Doğru’nun İletişim Başkanlığı’nın verdiği basın kartının olmamasını cezaya gerekçe olarak gösterdi.

Hikmet Adal’ın Bianet’ten aktadığına göre; mahkeme “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, kasten öldürmeye teşebbüs ve örgüt propagandası yapmaktan” mahkum ettiği Doğru’nun çekim yaptığı 6-8 Ekim 2014 Kobanê protestolarını izlemesini suç saydı.

Suça gerekçe olarak da Doğru’nun aleyhine tanıklık yapan ve protestolar sırasında yaralanan Rıdvan Ö.’nün “Bayram ziyaretine gidiyordum. O esnada çatışma olduğunu gördüm. Karşıdan karşıya geçiyorken üzerime ateş açıldı. Sanığın (Rojhat Doğru’nun) bir elinde kamera bir elinde tabanca olduğunu gördüm. Elinde tabanca sağa sola ateş ediyordu” şeklindeki ifadesini gösterdi.

Gazeteci Rojhat Doğru’yu müebbet ve 12 yıl 1 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyetindeki bir üye hakim hem kamera tutmanın hem de ateş etmenin mümkün olmadığı yönündeki bilirkişi raporuna atıf yaptı. Doğru’nun beraat ettirilmesi gerektiğini savundu.

Üye hakim karşı oy gerekçesinde Doğru’nun gazetecilik faaliyeti nedeniyle olay yerinde olduğu, Rıdvan Ö. ile arasında görüş farklılıkları olması nedeniyle ödül aldıktan sonra hedef gösterildiğine dair savunmasını hatırlattı.

Üye hakim karşı oy gerekçesine “Bilirkişi raporu ve deliller birlikte değerlendirildiğinde sanığın kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılması için dosyada yeterli delil bulunmadığı, işbu nedenlerle sanığın atılı suçtan beraatine karar verilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan ve neticeten sanığın devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçundan cezalandırılması yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmıyorum” diye yazdı.

Mahkeme protestoları izlediğini doğrulayan Doğru’nun haber takibi amacıyla olay yerinde olduğunu ve elinde silahı olmadığı yönündeki savunmasına ise itibar etmedi.

Doğru’nun gazeteci olarak protestoları izlemediğini savunan mahkeme buna gerekçe olarak da İletişim Başkanlığı’nın verdiği basın kartının olmamasını gerekçe gösterdi.

Türkiye’de basın özgürlüğü ihlalleri Ocak 2022’de 45 gazetecinin hakim karşısına çıkmasına neden olurken birçok gazeteci gözaltı, haberlerine erişim engeli ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) raporuna göre ise Ocak’ta karar duruşması görülen davalarda iki gazeteci, dört siyasetçi, üç aktivist toplamda 515 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ocak’ta takip edilen 36 davada yargılanan 332 kişiye 36 farklı kategoride toplamda 62 suçlama yöneltildi. Ocak’ta sanıklara yöneltilen suçlamaların yüzde 44’ü terörizm suçlamaları oldu.

Terörizm suçlamalarının yüzde 93’ü gazeteci, aktivist ve siyasetçilere yöneltilen “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarından oluşuyordu. Terörizm suçlamalarına gösterilen delillerin yüzde 24’ünü gazeteci ve yazarların haberleri, yazıları ve çektikleri fotoğraflar oluştururken sosyal medya paylaşımları terörizm suçlamalarına gösterilen delillerin yüzde 21’ini oluşturdu.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler