Bizimle iletişime geçin

Basın

‘Gazetecilik değil, çıplak arama suçtur’

Bu yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde kadın gazetecilere dönük çıplak arama işkencesi yapılan basın açıklamasıyla  protesto edildi.

Çok sayıda kadın gazetecinin katıldığı eyleme aynı zamanda Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Cumartesi Anneleri/İnsanları, Adalet Nöbeti eylemcileri, Kadın Zamanı Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de katıldı.

Mezopotamya Ajansı muhabiri Esra Solin’in Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde çıplak arama işkencesine maruz bırakılması Şişhane’de yapılan bir basın açıklamasıyla protesto edildi.

Açıklamada “Gazetecilik değil çıplak arama işkencesi suçtur” pankartının açıldığı eylemde, “Gazetecileri serbest bırakın”, “Özgür basın susmadı susmayacak” dövizleri açıldı. Sık sık, “Esra Solin yalnız değildir”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Özgür basın susmayacak” ve “Tecrit insanlık suçudur” sloganları ile protesto edildi.

‘Gazeteciler değil çıplak arama yapılanlar yargılanmalı’ başlıklı açıklamayı gazeteciler adına Gazeteci Serpil Ünal okudu.

Ünal, Esra Solin’e yapılan hak ihlallerinin sadece çıplak aramayla kalmadığını belirterek şunları söyledi: “Arkadaşımıza ilk gün su verilmedi, sadece bir parça ekmek verildi. Arkadaşımız bilerek aç bırakıldı. Ayrıca havalandırma hakkı da kullandırılmadı. Yapılan insanlık suçudur”

Hakikat mücadelesi veren özgür basın çalışanlarının iktidarın hedefinde olduğuna dikkat çeken Ünal “Gazetecilerin her halükarda bedel ödemeden vazgeçmeyeceklerini aktardı. Devamında ise: “Özgür basın her koşulda karanlıkları aydınlatmaya devam edecek.ne tutuklamalar, ne baskınlar, ne çıplak aramalar gibi işkenceler özgür basını susturamayacak.”

Bakırköy kadın kapalı hapishanesinde kadınlara işkence yapıldığını aktaran Ünal, “AYM’nin 2 Mayıs’ta çıplak aramaya maruz kalan bir kadının başvurusuna ihlal kararı verdiğini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü.” Bu uygulamanın yasal dayanaklarına baktığımızda ise ne Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) ne de Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’nda çıplak arama yapılabileceğine dair bir düzenleme olmadığı görülecektir.”

Son olarak insan onurunu kırıcı eylemlerin suç olduğuna da dikkat çeken Ünal, “Çıplak arama suçtur, ve yargılama konusudur. Sesleniyoruz! Arkadaşımızın saçının teline zarar gelirse sorumlusu cezaevi yönetimidir. Tüm kadın mahpuslara yönelik yapılan hak ihlallerini deşifre etmeye devam edeceğiz” dedi.

Basın açıklamasından sonra çeşitli kadın kurumları tarafından yapılan dayanışma mesajları ile eylem sona erdi.(Haber Merkezi)



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Basın Haberler