Dünyanın en büyük tatlı su balıklarından birinin soyunun tükendiği ilan edildi.
7 metreye kadar büyüyen Çinli kılıçbalığı (Psephurus gladius) Çin’deki Yangtze Nehri’nde yaşıyordu ve soyu en az 34 milyon yıl öncesine dayanıyordu.
Bilim insanları, türün aşırı avlanma, habitat parçalanması ve biyoçeşitlilik kaybından ötürü hayatta kalamadığına inanıyor.
İndependent’in haberine göre, Science of the Total Environment adlı bilimsel yayında yer alan bir araştırma makalesinde, Çin kılıçbalığı olarak bilinen balık popülasyonunun 1970’lerin sonlarından bu yana önemli ölçüde azaldığı belirtildi.
Makalede Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’ne dahil edilme kriterleri belirtildi ve “Hiçbiri esaret altında bulunmadığından ve olası bir diriliş için hiçbir doku saklanmadığından balıkların nesli tükenmiş sayılmalıdır” ifadelerine yer verildi.
1970’lerde Yangtze’nin ana akıntısı üzerine Gezhouba Barajı inşa edildi ve son canlı Çinli kılıçbalığının görüldüğü 2003’teyse Three Gorges baraj projesinin açılışı yapıldı.
2017 ve 2018’de yapılan etütlerle nehirdeki balık türleri sayıldı ama tek bir Çinli kılıçbalığı örneğiyle karşılaşılmadı.
Araştırmacılar, balığın soyunun 2005 ve 2010 yılları arasında tükendiğini tahmin ediyor.
Greenpeace Doğu Asya’nın orman ve okyanus yöneticisi Pan Wenjing “Kürekbalığının soyunun tükenmesi büyük kayıp ve bu, Yangtze Nehri ekosisteminin kritik durumunu yansıtıyor” dedi.
Wenjing “Yangtze Nehri’nin ekolojisi, son yıllardaki insan faaliyetleri nedeniyle çökmeye yakın” diye konuştu.Çin, Yangtze Nehri’nin çevresini kurtarmak için seferberlik başlattı ve balıkçılık faaliyetinin 10 yıl yasaklanması gibi iddialı politikalar yürürlüğe girdi.