Belediye faaliyeti siyasal olarak demokratik, ekonomik olarak da esasta bir hizmet faaliyetidir. Komünistler bu faaliyeti yürütürken kendi politik ve ideolojik faaliyetlerini askıya almazlar, halkla ilişkilerde görüşlerini, bıkıp usanmadan, ısrarla açıklarlar. Belediye faaliyeti ister istemez, sömürücüsü ve sömürüleniyle birlikte tüm milliyetleri kucaklar. Sadece millet değil, halk da sömürücüler ve sömürülenlerden oluşur. Belediye faaliyetini doğrudan devrimci bir faaliyet olarak kavramak yanlıştır. Bu faaliyeti, devrimci faaliyetin tamamen dışında tutmak da yanlıştır. Belediye faaliyeti ile parti faaliyetini bir ve aynı görme eğilimlerine karşı çıkmak gerekiyor. Halkçı belediyecilik, sosyalist belediyecilik, doğrudan demokrasi, halk meclisleri, emek meclisleri, komünal meclisler gibi kavramları kullanabiliriz. Kullanacağımız isimlerin, çeşitli sınıf ve tabakalardan oluşan emekçi bir kitleyi, çalışan geniş yığınları kucaklayıcı olması iyidir.
Belediye seçimlerinde, müttefiklerle ilişkilerde birlik esastır. Eleştiri dostane olmak zorundadır. Seçim kampanyasını müttefiklerin birbirleriyle ağız dalaşına girdiği bir kampanyaya dönüştürürsek kitle çalışması yapamayacağımız gibi birliği de koruyamayız. Müttefiklerle birliği uzun ömürlü kılmak, müttefikleri çoğaltmak, seçimleri yürüyüş yolu üzerinde ortaya çıkan etkin kampanya anları olarak görmek. Halk sınıf ve tabakalarına ait olan her güçle tereddütsüz ittifak içinde olmak, bir an önce partileşmek ve yürüyüşü parti olarak sürdürmek.
Belediyenin hem genel olarak hem de her sınıf, cins, kültür ve benzeri kategoriler için neler yapacağı sorunu önemlidir.
Büyük işlere aklım ermez ama şunları yapmak mümkündür:
1- Ucuz lokanta, manav, fırın, kafeterya vb. açmak. Buna bağlı olarak esnaftan yiyecek bağışı alıp bu kuruluşlara aktarmak.
2- Halktan bağış olarak ikinci el eşyaları toplayıp, bunların son derece ucuz bir fiyatla satışını sağlamak.
3- Belediyeye bağlı ucuz satış kooperatifleri kurmak. Halkın yoksul kesimlerini bu kooperatiflere üye yapmak. Alış fiyatlarını üyeler için düşürmek.
4- Hizmeti öncelikle yoksul mahallelere götürmek. Yoksullara yardım söz konusu olduğunda mülteci yoksullara öncelik vermek.
5- Gönüllü çalışma ekipleri kurmak, bunları öncelikle yoksul mahallelerin acil sorunlarında seferber etmek.
6- Belediyeye ait galeri veya salonlarda kadın ve çocuk resim sergileri, çocuk ve gençlik panelleri düzenlemek.
7- Belediye bünyesinde resim, müzik, tiyatro ve folklor kursları düzenlemek. Bu alanda yetkin olan insanlara konferans verdirmek.
8- Belediye sınırları içinde müze yoksa müze açmak.
9- Sokak insanları ve hayvanları için barınak açmak.
10- Sokak tiyatrosunu kurmak, düzenli hale getirmek, sokak ve meydanları sanat ve kültür gösterilerinin hizmetine sunmak.
11- Ülke çapında kitap bağışı kampanyası açarak belediye kütüphanesini zenginleştirmek.