Bizimle iletişime geçin

Makale

Arıların yaşamını tehdit eden 3 kimyasal yasaklandı

Greenpeace’in, “Hepimiz Aynı Kovandayız” projesi olumlu sonuçlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il müdürlüğüne gönderdiği yazıda tarımda kullanılan ve arıları tehdit eden üç kimyasal madde için yasak kararı aldığını duyurdu.

Greenpeace’in, arıların toplu ölümüne neden olan 3 kimyasal maddenin yasaklanması talebi ile başlattığı “Hepimiz Aynı Kovandayız” kampanyası sonuç verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il müdürlüğüne “çok acil” başlığı ile gönderdiği yazıda belli bir takvim eşliğinde tarımda kullanılan söz konusu üç kimyasal madde için yasak kararı aldığını duyurdu.

Kararın “gerek Avrupa Birliği müktesebatı (ilgili kurul ve kuruluşlar) gerekse arı üretici birlikleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu aktif maddelerin, arılara zehirli oldukları ve bunun neticesinde koloni halinde ölümlere sebebiyet verdikleri gerekçesi ile yasaklanması gerektiğine dair yapılan bildirimler sonucunda” alındığı belirtildi.*

150 bini aşkın imza toplandı

Greenpeace, Ağustos 2017’de başladığı kampanya kapsamında arıların sinir sistemlerine zarar vererek toplu ölümlerine neden olan 3 pestisitin (kimyasal) tarımda kullanımının yasaklanmasını talep etmişti.

Dört ay içerisinde 150 bini aşkın kişinin imzaları ile harekete geçtiği projeye, 11 sivil toplum kuruluşu da geçtiğimiz hafta yayınladığı ortak bir metinle destek verdi.

Özyer: Kararı başlangıç kabul ediyoruz

Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Proje Sorumlusu Berkan Özyer kararın sevindirici olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bu kararı bir başlangıç olarak kabul edip çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Gözümüz, kulağımız kararın uygulanmasında, sahadaki gelişmelerde olacak. Kararda üç maddeden iki tanesi için AB kararından daha geniş bir istisna tanındığını görüyoruz.

“Bu konuda da bilimsel bulguları merkeze alarak iletişimimizi sürdürecek, biyoçeşitliliği, çevremizi, gıdamızı korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Arı ölümlerinin yüzde 70’e çıktığı bölgeler var

Uçuşları esnasında tozlaşma sağlayan arılar, yaşam dengesinin vazgeçilmezi. Ancak Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi, yıllardır senelik yüzde 20 civarında seyreden arı ölüm oranının bazı bölgelerde yüzde 70’lere kadar çıktığını ve genel olarak arı ölümlerinin arttığını belirtiyor.

Arı nüfusunun azalmasındaki nedenleri başında ise tarımsal ilaçlamada kullanılan ve neonikotinoid adıyla sınıflandırılan maddelerin tehdidi geliyor.

Bu kimyasallar nedeniyle sinir sistemleri etkilenen arılar, kovanlarının yolunu bulamıyor ve ölüyorlar. 2017’de Adana’da olduğu gibi arılarda koloni kayıpları da yüzde 80 oranına kadar çıkabiliyor.

Avrupa Birliği, arı sayısındaki azalmaya sebep olan üç neonikotinoidin açık alanlarda kullanılmasını yasakladı.

Kaynak: Bianet

 



Kasım 2024
PSÇPCCP
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Daha Fazla Makale Haberler