Bizimle iletişime geçin

Emek

Rize’de çay üreticilerinden tabutlu eylem

Rize’nin Fındıklı ilçesinde yeşil çayı tabutta taşıyan üreticiler, açıklanan çay fiyatlarını protesto etti. 

Rize’nin Fındıklı ilçesinde Ziraat Odası ve Esnaf Odası, yaş çay alım fiyatının 19 lira olarak açıklanmasını yaptıkları yürüyüş ve açıklamayla protesto etti. Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan yüzlerce çay üreticisi, içine yaş çay doldurdukları tabut ile Fındıklı Merkez Camii’ne kadar yürüdü.

Fındıklı Meydanında yapılan açıklamada konuşan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, üreticinin emeğine, ekmeğine ve geleceğine sahip çıkacağını belirtti. Emeklerine saygı duyulmasını istediklerini ifade eden Özsoy, “Ekmeğimize taş konulmasını, geleceğimizin karartılmasını ve engellenmesini istemiyoruz. Biz alın terimizin karşılığını alarak kazanmak, çocuklarımıza iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz. Taban fiyat açıklanmadan Çaykur 4 Mayıs’ta kampanyayı açtı ve üreticimiz belirsizlik içinde çayını sattı. Tarım ve Orman Bakanlığı kampanya açıldıktan 1 hafta sonra, yani 11 Mayıs’ta gece yarısı bakanlığın resmi sitesinde 17 TL’lik BRÜT yaş çay taban fiyatını açıkladıktan sonra bölge halkından büyük tepkiler ve şikayetler gelince bir başka açıklamasında çay fiyatının maliyetlere göre hesaplandığını ve buna göre makul bir fiyat olduğunu açıkladı” dedi.

Çayın ortalama maliyetinin 18 lira olduğunu ve açıklanması gereken fiyatın da 25 lira olduğunu belirten Özsoy, “İddia ediyoruz ki çayda hesaplanan maliyet gerçeği yansıtmıyor. Üretici bu maliyetlere çayını memnun olduğu için değil, mecbur olduğu için satıyor. Maliyetine çay satıyoruz çünkü mecburuz. Üretime borç batağında başladık, kredi kartlarımızın limitleri dolu, bankadan çektiğimiz yüksek faizli kredi taksitlerimiz var. Çay makasına, çay sergisine, yağmurluğa, çizmeye, mazota, işçiye ödeyeceğimiz para yok. Çay hasadı başladığında, tarlada beklemiyor dolayısıyla toplamak zorundayız. Toplanan çayı satmak zorundayız çünkü satmazsak kuruyor ve çürüyor. Yokluktan, yoksulluktan ve kanunsuzluktan faydalanan özel sektör 14 liradan çay alıyor. Zararına çay satmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Emek Haberler