Bizimle iletişime geçin

Ekoloji

Munzur Dağları tehdit altında: Kitlesel ormansızlaştırma hızlandırıldı

DEM Parti milletvekili Ayten Kordu, Dersim’de, tamamı maden aramalarına açılan Munzur Dağları’nda krom ve altın madenleri için ormanlık alanlarda kesim çalışmalarına başlandığını duyurdu.

Yüzde 27’sini ormanların oluşturduğu Dersim‘in Munzur Dağları, maden şirketlerinin tehditi altında. Yüzlerce endemik bitkinin ve canlının yaşam olan bölgede bir yandan maden şirketleri, diğer yandan Orman Genel Müdürlüğü eliyle “gençleştirme” gerekçesiyle yapılan kesimler nedeniyle kentin ve ormanların doğası, kültürü ve inancına yönelik tahribat hız kesmeden devam ediyor.

Mevcut maden işletmeleri ile birlikte yüzü aşkın maden projesinin bulunduğu ifade edilen Dersim’de, şimdi de 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın neredeyse tamamı maden sahası ilan edilmiş durumda.

DEM Parti‘nin Dersim Milletvekili Ayten Kordu, son olarak maden sahaları nedeniyle Sarı Saltuk ve Ali Boğazı bölgesinde ağaç kesimi yapılarak maden projeleri için hazırlık yapıldığını duyurdu. Kordu’nun yöre halkına dayandırarak verdiği bilgilere göre, Sarı Saltuk tepesinde bulunan büyük bir alanda orman tıraşlanmış durumda, Ali Boğazı bölgesinde de büyük bir alanda ağaç kesimi yapıldı ve iş makineleri getirilip büyük metal direkler dikildi. “Gençleştirme” gerekçesiyle de Çiçekli köyü mevkiinde yapılan meşe ormanı kesimi devam ediyor.  Dersim Hozat yolu arasındaki Çiçekli bölgesinde orman müteahhitleri tarafından genç, filiz, meşe ağaçlarının bulunduğu orman arazisi tıraşlanıyor.

Ormanı ve ağacı sadece bir odun olarak gören, rant ve para uğruna orman kıyımını gerçekleştiren ve buna izin veren zihniyetle mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Kordu şunları söyledi:

“6831 sayılı orman kanun hükümlerine göre orman alanlarının hiçbir şekilde tahrip edilmesi mümkün değil. Türkiye’nin tarafı olduğu Bern Sözleşmesi’ne göre de korunan türlere, habitatlara zarar verilemez. Meşe ormanları bir habitattır. Bu habitatların korunması, Türkiye’nin tarafı olduğu, uluslararası sözleşmeler gereğince mutlaka zorunludur. Bu tip gibi kesimlerin hukuka aykırı olduğu inancındayız. Bu kesim faaliyetleri Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde derhal durdurulmalıdır.”

Kordu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı‘nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na da bir soru önergesi verdi.

Yanıt bekleyen sorular şöyle:

  • 2024 yılı dahil olmak üzere son 10 yılda Dersim’de kaç maden sahası için orman kesimi izni verilmiştir?
  • 2024 yılı dahil olmak üzere son 10 yılda Dersim’de orman gençleştirme adı altında kaç orman alanında orman kesim izni verilmiştir?
  • Sarı Saltuk tepesinde bulunan büyük bir alanda orman tıraşlandığı, Ali Boğazı bölgesinde de büyük bir alanda ağaç kesimi yapıldığı ve iş makineleri getirilip büyük metal direkler dikildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise halkın onay vermediği bu uygulamanın iptali söz konusu mudur?
  • Dersim Hozat yolu arasındaki Çiçekli bölgesinde orman müteahhitleri tarafından genç, filiz, meşe ağaçlarının bulunduğu orman arazisi tıraşlanma kesimin yapılmaya başlandığı doğru mudur? Doğru ise halkın onay vermediği bu uygulamanın iptali söz konusu mudur?
  • Gençleştirme ve maden sahaların işletilmesi amacıyla orman kesimlerine verilen izinlerin iptal edilmesi söz konusu mudur? (yeşilgazete)


Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Ekoloji Haberler