Bizimle iletişime geçin

Güncel

MESEM’lerin denetlenmesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

DEM Parti’nin MESEM kapsamındaki öğrenci istihdamının denetlenmesi ve bu yolla çocuk işçi olarak çalıştırılmasının önüne geçilmesi amacıyla verdiği önergenin gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi önerisi AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

DEM Parti’nin MESEM kapsamındaki öğrenci istihdamının denetlenmesi ve bu yolla çocuk işçi olarak çalıştırılmasının önüne geçilmesi amacıyla verdiği Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesinin gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi önerisi AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerinin gerekçesini açıklayan DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, şunları söyledi:

“Siyasi iktidarın politik tercihlerinin mağdur ettiği kesimlerin başında çocuklar gelmektedir. Bu sebeple DEM Parti grubu adına mesleki eğitim merkezlerinin yapısını ve çocuk işçiliği üzerindeki etkisini anlatacağım. 

Öyle bir sistem inşa edilmiş ki çocukların ve gençlerin heyecanını söndürüyor, merak ve yaratıcılığını ortadan kaldırıyor. Bu sebeple çocukluklarını güvenli ve sağlıklı bir ortamda, özgür bir şekilde yaşaması gerek çocuklar, bizzat devlet politikaları yüzünden sosyal yaşamdan her gün biraz daha uzaklaştırılmaktadır.

Türkiye’de ciddi bir boyutta çocukların işçileştirilmesi olgusuyla karşı karşıyayız. Bırakın devletin, hükümetin buna karşı mücadele etmesini buna teşvik ettiğini görüyoruz. Özellikle mesleki eğitim kurumunda yapılan düzenlemelerle mesleki eğitim yaygınlaştırıldı. Çocukların ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasının önü açıldı. Çünkü, MESEM en nihayetinde çocukların ucuz iş gücü olarak kamu kaynaklarının patronlara aktarılması şeklinde tasarlanmıştır. Çocukların yaşadığı koşullara, hayatını kaybetme sebeplerine baktığımızda onlar için neden harekete geçmemiz gerektiğini de anlayabiliriz. Hükümet, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların işçileştirilmesini cazip göstermekten vazgeçmeli. 

Sadece çocuklar hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmıyor asgari ücretin üçte biri oranında staj ücreti verilmesiyle çocukların emeği de sermayeye peşkeş çektiriliyor. Gençlerin bu şekilde yaşamdan koparılmasına kanıksayamayız. İktidarın kader ve fıtrat söylemlerine sığınarak hiçbir önlem almamasını da kabul etmiyoruz. Sorunun kaynağı ortada. Gelin Meclis Araştırma Komisyonu kuralım, çocukların hakkını da hayatını da birlikte savunalım. Çünkü, MESEM’Ler çocukları öğütüyor.”



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler