Bizimle iletişime geçin

Güncel

Antakya halkı ‘rezerv alan’ kararına karşı yürüdü

Evlerinin bulunduğu bölgelerin rezerv alanı ilan edilen Hataylılar, binalarına asılan boşaltma kararını protesto etti. Özel mülklerinin rezerv alanı olmasına tepki gösteren kalabalık “Mahallemizi terk etmiyoruz” dedi.

 Antakya’da evlerin bulunduğu bölgelerin rezerv alanı ilan edilmesine tepkiler devam ediyor. Hataylılar, binalarına asılan boşaltma kararına karşı çıkarak bir araya geldi ve tepkilerini dile getirdi.

Hatay’da merkez ilçe Defne, Samandağ ve Kırıkhan merkezlerinin bir çok mahallesinde rezerv alan ilan edildiği açıklandı. Rezerv alanda evlerinin ellerinden alınmasına karşı çıkan Hataylılar, dün Samandağ’da yürüdü, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Bu memleket bizim sermaye defol” sloganları attı. Yürüyüşte “Mahallemizi terk etmiyoruz, rezerve ranta, talana geçit yok” pankartı taşındı.

Antakya bağlı Akevler Mahallesi’nde evi rezerv alanına giren bir kadın, “Hem canımızdan hem malımızdan olduk. Muhtarlarında büyük payı var. Sesimizi duyun, sesimizi duyan yok mu? Depremdeki gibi kimse duymadı. Bir de gelmişler evimizden yurdumuzdan etmişler. Biz çadırın altında kalmaya razıyız yeter ki yurdumuzdan etmesinler” dedi. 

Yıkmak için yapmadık

Akevler Mahallesi’nden bir başka kadın ise, “Soruyorlar mı ‘ne yediniz ne içtiniz, nerede oturdunuz’ diye. Şimdi evimizden ediyorlar. Biz tırnağımızla bu mahalleyi yaptık, yıkmak için mi yaptık, yaşamak için yaptık. Üç aile eşyalarla beraber evimizi nereye götüreceğiz” diyerek sitem etti.

Rezerv alan ilanına tepki gösteren başka bir kadın, “Şimdi ortada kalacağım… İstemiyorum, gelsin beni öldürsünler ondan sonra evimi alsınlar” dedi.

 Hatay Barosu Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın ise rezerv alan yasasında hak sahiplerine aynı yerde ev vereceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmadığına dikkat çekip şöyle konuştu: “Rezerv alanı ilan edilen bölgeler şehrin dışında sağlam arazide olur ama Hatay’da ne yapılmaya çalışılıyorsa özel mülkte yapılmaya çalışılıyor.”

Maraş depremlerinin ardından 9 Kasım 2023 tarihinde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapıldı. Yasa Kanunda “rezerv alan” ve “mülkiyet hakkı” ile ilgili düzenlemeler tartışmaların odağına yerleşti. 

Rezerv alan ilanı kent dışında olur

Hataylıların tedirginliği ise nüfusun demografik yapısının değişmesi… Rezerv alan yasasında hak sahiplerine aynı yerde ev vereceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmuyor.  ANKA haber Ajansı’na konuşan Hatay Barosu eski başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, “Rezerv alanı ilan edilen bölgeler şehrin dışında sağlam arazide olur ama Hatay’da ne yapılmaya çalışılıyorsa özel mülkte yapılmaya çalışılıyor. Bu da vatandaşta kaygıya sebep” olduğuna dikkat çekiyor. 

Hatay Barosu eski başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, afet yasasında değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu söylüyor. Açıkalın, “Rezerv alanı ilan edilen bölgeler yerleşim yeri dışında olmalı. Yerleşim yeri afet riski altındaysa Hatay gibi tekrar yerleşime açılması için zemin etütü, yeni imar planın yapılması gerekir” diyerek Hatay için yeni felaketlere kapı aralandığına dikkat çekti.  

Açıkalın konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: “Rezerv alanı ilan edilen bölgelerde evi hasarsız ya da az hasarlı olan binalarda ‘sana yeniden ev yapacağız’ deniliyor. Yeni yapılacak konutların yüzde 60 devlet yüzde 40 vatandaş tarafından karşılanacak. Evini onarmış yurttaşlarımız için yeniden yapılacak evlerle vatandaşın borçlandırılması hukuka ve vicdana uygun değil.” (ANKA)



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler