Bizimle iletişime geçin

Güncel

Avrupa Dersim Kültür Festivali, 24-25 Mayıs’ta Frankfurt’ta yapılacak

14. Dersim Kültür Festivali, Almanya’nın Frankfurt kentinde 24-25 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek. Tertip Komitesi, Frankfurt’ta yapılacak festivale ilişkin “Gelin canlar dayanışarak coğrafyamıza ve Dersime sahip çıkalım, Munzur olup festivalimize akalım!” çağrısında bulundu.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF), Dersim İnşa Kongresi (DİK) 14. Dersim Kültür Festivali’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Türk ulus devletinin inkârcı, katliamcı ve soykırımcı birinci yüzyılının geride kalacağı, İkinci yüzyıla girmekte olduğumuz bu süreçte, Avrupa Dersim Kültür Festivali inkârın, katliamın ve soykırımların yaşanmayacağı yeni yüzyılda halkların ve inançların özgür ve ortak yaşamlarına vesile olsun istiyoruz” denildi.

Dersim’de kaybetme politikası devam ediyor

İnsani ve meşru olan bu arzu ve dileğimize rağmen Türk devletinin katliam ve soykırımlarında ısrar edildiğini vurgulayan açıklamada, “Dersim’i insansızlaştırmak için halkımızı göçe zorlayan Türk Devleti, güncellenmiş iskan politikaları ile süreci daha da derinleştirerek sürdürme kararındadır. Tarihi soykırımları ile yüzleşmek bir yana dursun, Dersim özgülünde devreye sokmuş olduğu bir dizi uygulamalarla dejenerasyonla, yozlaştırma ve kimliğine yabancılaştırma ve hafızasızlaştırma politikaları ile tümüyle değerlerimizi, kimliğimizi, kültürümüzü ve inancımızı çürütmeye, Türkçü iktidar İslam’a yedeklemeye çalışıyor! Dersim gençleri üzerinde uyşturucu, kumar, fuhuş vb. araçlarla sessiz ve derinden bir planla Şark Islahat Kanunu’nu güncel araçlarıyla toplumumuzun kılcal darmarlarına kadar enjekte ediyor, Dersim hakikatini ortadan kaldırmak istiyor. Dersim Soykırımı’nda ‘Dersimin kayıp kızları’ travmasını Gülistan Doku’da olduğuna benzer Dersim’de onlarca genç kadınlara yönelik, düşürme ve kaybetme politikası devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Çoğrafyamız ve doğamız talan ediliyor

Siyanürle, barajlarla ve heslerle bir bütün coğrafyamızın ve doğamızın talan edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bunun en somut örneği, yakın günlerde Erzincan-İliç’te sermayeye ve ranta peşkeş çekilen siyanürlü altın arama çalışmaları esnasında, toprak kayması sonucu 9 işçimiz halen göçük altından çıkartılmış değildir! İnsanın da içinde bulunduğu, tüm canlılar ve doğal yaşamın hiçe sayıldığı bu rant ve talan düzeninde halklarımıza, işçi ve emekçilere düşen; ölüm, gözyaşı ve zulümdür! Bizler; FEDA, ADEF ve DİK her yıl Avrupa’da geleneksel olarak gerçekleştirdigimiz Dersim Kültür Festivalimiz‘de devletin bütün bu uygulamalarını boşa çıkarmak, set olmak ve Dersim’i bütün değerleri ile yaşayıp, yaşatmak için tarihimize, dilimize, kültürümüze, inancımıza jar ü diyarlarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz!” ifadeleri kullanıldı.

“Kültürümüzü ve inancımızı yarınlara taşıyalım”

“Tarihsel ve güncel motifleri, güzellikleri ile yaşanabilir bir Dersim için, Dersim’lileri ve dostlarını her türlü zulme karşı mücadeleye ve festivalimizi güçlü sahiplenmeye davet ediyoruz” denilen açıklamada “TC. Devleti’nin geçen yüzyılda neden olduğu soykırımlarla yüzleşmesini ve hesap vermesini talep ediyoruz! 87 yıldır bilinmeyen, açıklanmayan Seyit Rıza ve yoldaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını ısrarla ifade ediyoruz! Demografik dönüşümü durdurmasını, hafızasızlaştırmanın nedeni olan inkâr ve asimilasyona son vermesini istiyoruz! Tüm bu nedenlerle devletin fiziki, ekolojik ve kültürel soykırımına karşı 14. Avrupa Dersim Kültür Festivali’nde Munzurumuza, coğrafyamıza, varlığımıza, inanç değerlerimize ve jar û diyarlarımıza sahip çıkarak cevap olalım istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda; “Raa Heg Yolumuz, Soykırımlara Direnmek İkrarımız” ana şiarımızla tarihi Dersim coğrafyasında yaşayan halklar, inançlar ve toplumsal kesimlerle buluşalım istiyoruz. Nefeslerimizi, klamlarımızı, deyişlerimizi ve ağıtlarımızı seslendirerek kültürümüzü ve inancımızı yarınlara taşıyalım istiyoruz. Ana dilimizle şarkılarımızı seslendirecek, ağıtlarımızla acılarımızı ortaklaştıracak, aydın ve yazarlarımızla karanlığa ışık olacağız! Gelin canlar dayanışarak coğrafyamıza ve Dersime sahip çıkalım, Munzur olup Festivalimize akalım!” ifadelerine yer verildi.

İki gün sürecek festivalin programı şöyle:



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler