Bizimle iletişime geçin

Güncel

Tekli hücrede tutulan hasta tutsak Osman Çağlar tedavi edilmiyor

Patnos L Tipi Hapishanesi’nde tekli hücrede tutulan oğlu Osman Çağlar’ın tedavisinin yapılmadığını söyleyen anne Hatice Çağlar, “Eğer tedavi edilmezse bir gün ölüm haberi gelebilir” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2010 yılında tutuklanan Osman Çağlar’a Kahramanmaraş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, “öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla da ayrı ayrı 14 yıl hapis cezası verildi. Tutuklandıktan sonra sırasıyla Mardin, İzmir, Şırnak, Van hapishanelerinde tutulan Çağlar, 2020 yılında Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sürgün edildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Patnos Hapishanesi’nde tekli hücrede tutulan Çağlar’ın, kalp rahatsızlığı bulunduğu ve işkencelerin neden olduğu idrar yolu rahatsızlığının bulunduğunu aktaran annesi Hatice Çağlar, oğlunun cezaevinde hastalığını ilerlediğini belirterek tedavisinin yapılmasını istedi. 

‘İşkenceden tanınmayacak durumdaydı’

Oğlunun 20’li yaşlardan gözaltına alınıp tutuklandığını belirten anne Hatice Çağlar, Cizîr’de yaşanan bir olay sonrası oğlunun gözaltına alındığını söyledi. Oğluna gözaltında günlerce işkence yapıldığını ifade eden Çağlar, “Cizîr’de bir patlama olayı yaşandı. Oğlumun dayısının oğlu da o patlamada yaşamını yitirdi. Patlama günü Cizîr’de bulunan oğlum patlama sonrası olay yerine gitti. Sonrasında gözaltına alındı. Olaydan önce oğlum beni arayarak ‘Cizîr’den bir şey lazım mı?’ diye sordu. Eve gelecekti. Günlerce oğlumu aradık. Gözaltına alındığını bilmiyorduk. Daha sonra işkence altında olduğunu öğrendik. İşkenceden tanınmayacak duruma gelmişti. Bir gözü kanla kaplıydı. Başı şişkindi. Çok kötü bir durumdaydı. Daha sonra tutuklandı. 2 yıl Mardin Cezaevi’nde tutulduktan sonra İzmir’e sevk edildi. Uzak olduğu için ziyaretine gidemiyorduk. Başvurular sonucu Şırnak Cezaevi’ne getirebildik. 2 yıl Şırnak Cezaevi’nde tutulduktan sonra Van Cezaevi’ne sevk edildi. Oradan da Patnos Cezaevi’ne götürdüler. Patnos Cezaevi’nde 2 yıldır tekli hücrede tutuluyor” ifadelerini kullandı.

En son Kurban Bayramı’nda oğlunun ziyaretine gittiklerini anlatan anne Çağlar, “Oğlum hastalıklarına rağmen tedavi edilmiyor. Kalp rahatsızlığı var. Gördüğü işkencelerden dolayı idrar yollarında hastalıklar ortaya çıktı. Cezaevinden önce hiçbir rahatsızlığı yoktu. Cezaevinde hastalandı. Temiz içme suyu ve duş alabileceği su yok. Suları kirli.  Suları kirli olduğu için içme suyunu dışardan almak zorunda kalıyor. Kirli sudan kaynaklı duş alamıyor” diye konuştu.

Görüşlerine gidemiyor

Uzak yol mesafesinden kaynaklı gidiş gelişlerde zorluk yaşadıklarına değinen anne Çağlar, oğlunun yakın bir cezaevine sevk edilmesini istedi. Anne Çağlar, “Gidiş 6 saat geliş 6 saat. 12 saatimiz yollarda geçiyor. Oraya gidene kadar yolda çok zorluk yaşıyoruz. 4 kere ameliyat oldum. Her gidiş gelişte hastalanıp yataklara düşüyorum. Yaşlı ve hastayız bu halimizle bu kadar uzak yolu gidemeyiz. Kaç kere başvuruda bulunduk daha yakın bir cezaevine sevk edilmesi için ama başvurularımız cevapsız bırakıldı.  Ziyarete gittiğimizde de çıplak aramaya maruz kalıyoruz.  Birçok zorluk çıkarıyorlar. Görüşlerde çok kısa sürüyor. En azından yakın bir cezaevine sevk etsinler” şeklinde konuştu. 

‘Cenazeler gelsin istemiyoruz’

Tedavi edilmediği için oğlunun hastalığının her gün daha kötüye gittiğine vurgu yapan Çağlar, “Eğer tedavi olmazsa belki de bir gün yaşamını yitirdiğine dair haberi gelecek bize. Zaten orada öldürseler de kimsenin haberi olmayacak. İsteğimiz oğlumun serbest kalması. Dışarıda tedavisinin yapılması. İsteğimiz tüm hasta tutsakların serbest kalması. Artık cezaevlerinde cenazelerin gelmesini istemiyoruz” diye belirtti.



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler