Eski Artvin Valisi Selahattin Akyurt ve oğluna ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen HES’in inşaatının hukuksuz bir şekilde sürdürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada şirkete bölgeden çekilmesi çağrısı yapıldı.
Açıklamada, “Toprak ve su bizim anayasal hakkımızdır. Kimseye veremeyiz. Derelerimizi özgür bırakın. Kadim su hakkımıza dokunmayın. Cennet memleketimizi cehenneme çevirmeyin” çağrısında bulunuldu.
Neler yaşandı?
Şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı “ÇED olumlu kararıyla” Artvin/ Şavşat Hanlı ve Kireçli köylerinde yapmayı planladığı Hanlı HES 1-2 regülatörü ve HES revizyon projesine karşı 2018 yılında dava açılmıştı.
Projeden etkilenecek 28 köyün temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından açılan davada Rize İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararının iptaline karar verdi.
Ancak iptalin tebliği üzerinden 15 gün geçmeden proje bu kez Artvin Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden “ÇED Gerekli değil” kararı alarak üç iş makinasıyla çalışmalara başladı. Çevreciler bu kez de bu kararın iptali için yargıya başvurdu.
‘Yerel basın üzerinden propaganda yapılıyor’
Yapılan açıklamada “Hukuku dolanan, ortada mahkeme kararı varken ve üstelik kurulum gücünü 3 kat yükselterek sırf ÇED yönetmenliğinde yer alan 10 MW altında olma durumuna dayanarak aynı dere, aynı coğrafya ve aynı nedenler ortadayken sırf bir işlem üzerinden doğa kırımı yapmak hukuk tarafından himaye edilemez” ifadeleri kullanıldı.
Bu süreçte yerel basında kamuoyunu yanıltıcı haberlerin dolaştığı belirtilen açıklamada “Özellikle yerel basında kamuoyunu yanıltmaya, gerçeği karartmaya veya saptırmaya yönelik çalışmalara hız verilmekte bir köyde iki kişiyle yapılan röportaj yayımlanarak ‘köylülerin HES istedikleri’ propagandası yapılmaktadır” denildi.
‘Doğa kırımı durdurulmalı’
Açıklamada “28 köyün içme ve sulama su haklarının bölgenin tek içme ve sulama kaynağı olan Karagöl suları insanlar ve tüm canlılar için bir yaşam hakkı kapsamındadır” denildi.
Yapılan açıklama “HES’ci Şirket yalanlarını da yanına al Şavşat’ı terk et diyoruz. Verilecek bir damla suyumuz, kesilecek bir tek dalımız yoktur” ifadeleriyle son buldu.
Çağrı yapan kurumlar
Şavşat Dernekleri Federasyonu Yönetim kurulu, Şavşat Kültür Turizm Dayanışma Derneği, Pınarlı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Şavaş Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği, Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği, Ciritdüzü Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şavşat Küplüce Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği,
Çavdarlı Köyü Kültür Turizm ve Kalkındırma Derneği, Ilıca Köyü Kültür Turizm Yardımlaşma Derneği, Mey-Der (Meydancık Beldesi Sosyal Dayanışma Kültür ve Turizmi Geliştirme Derneği), Şavşat Karaköy Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Düzenli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği , Şavşat Tepeköy Kültür Dayanışma Derneği, Kirazlı Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma, Turizm ve Kültür Derneği, Çoraklı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,
Üzümlü Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kurudere Köyü Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği , Şenocak Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Artvin Şavşat Cevizli Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şavşat Çiftlik Köyü Kültür Turizm Kalkınma Sosyal Yardımlaşma Derneği, Artvin Şavşat Yoncalı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şavşat Hanlı Köyü Gençliği Kültür Dayanışma ve Turizm Derneği
Kaynak: Yeşil Gazete/ Gençağa Karafazlı