Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

Oruçoğlu’ndan yayımlanmamış resimler | Ve Durgun Akardı Don

Gazetemizin yazarlarından şair, yazar, ressam Muzaffer Oruçoğlu’nun yayımlanmamış resimlerini birkaç bölümden oluşacak şekilde sizlerle paylaşıyoruz!

Gazetemizin yazarlarından şair, yazar, ressam Muzaffer Oruçoğlu’nun yayımlanmamış resimlerini birkaç bölümden oluşacak şekilde sizlerle paylaşıyoruz!

Yayımlanmamış resimlerinden altıncısı “Ve Durgun Akardı Don”

Oruçoğlu resimle ilgili düştüğü not;

Gençliğimde hayalimin sınırlarını aşmama yol açan, beni en çok etkileyen roman. Don kazaklarının yaşamı, iç savaş, toprak kokusu, aşk, yaratım ve yıkım. Şolohov iç dünyamdaki yerini hep korudu.

24 Mayıs 1936’da Şolohov, Stalin’in daçasına gidiyor. Sohbetten sonra Stalin Solohov’a bir şişe kanyak hediye ediyor. Solohov evine geldikten bir müddet sonra kanyağı içmek istiyor ama karısı, hatıradır diye engel oluyor. Solohov, defalarca kanyağı içme eğilimi gösterdiğinde, karşısına hep karısı dikiliyor. Aradan üç yıl geçiyor, Solohov ünlü eseri, dört ciltlik ‘Ve Durgun Akardı Don’u, on üç yıllık bir çabanın sonunda bitirip karısından kanyağı isteyince arzusuna erişiyor ve 21 aralıkta, Stalin’in doğum gününe denk getirerek içiyor.  Tabi biz bu durumu, Şolohov’un Stalin’e yazdığı mektuptan öğreniyoruz. 

Durgun Don’dan bir alıntıyla bitirelim:

   “Bizleri, insanoğlunu birbirimize karşı çıkardılar; kurt sürülerinden beter. Ne yana baksan nefret. Bazen kendi kendime, acaba bir insanı ısırsam kudurur mu, diye sorduğum oluyor.” (1. Cilt)

Ve Durgun Akardı Don



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler