Bizimle iletişime geçin

Güncel

Murat Çepni: AKP iktidarı ülkenin ismini TOKİ cumhuriyetine dönüştürmüş durumda

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Halklar, emekçiler, köylüler ormanları, tarım arazilerini devletten, AKP’den korumaya çalışıyor. Düşünün, bu ülkenin yüz ölçümünün yarıdan fazlası maden sahası ilan edilmiş durumda” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepin, Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Silivri ve Çatalca’nın TOKİ’ye peşkeş çekildiğini kaydeden Çepni, memleketin dağı, taşı ve ormanının AKP’den korunmaya çalışıldığını belirtti.

Çepni, “Bu insanlar yüz kırk dört yıldır -daha da fazlası olanlar var- buraya yerleşmişler. Şimdi, AKP’ye tabii para lazım, bazen böylesine uygulamalarla yani ‘Tapunuz yok, şunu yaparsanız tapu alacaksınız, bunu yaparsanız tapu alacaksınız…’ Rayiç bedeliyle, onun dışında başka türlü uygulamalarla, her türlü ayak oyunuyla insanlar mağdur edilmeye çalışılıyor fakat bir başka taraftan da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle, acele kamulaştırmalarla emekçi köylünün ekmeğine, işine, tarlasına el koyan bir AKP pratiğiyle karşı karşıyayız” dedi.

Yakın zamanda Konya’da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün arazisine TOKİ tarafından el konulmaya çalışıldığını hatırlatan Çepni, “Burası inşaata açılacak. Muhtemelen yine Trabzon Akçaabat’ta da aynı biçimde denize sıfır araziler inşaata açılmaya çalışılıyor. Yine, Alaçatı’da 128 dönümlük doğal sit alanı inşaata açılmaya çalışılıyor. Muhtemelen bu Silivri ve Çatalca bölgesi de bir biçimde TOKİ’ye peşkeş çekilmeye çalışılıyor yani AKP iktidarı ülkenin ismini TOKİ cumhuriyetine dönüştürmüş durumda. Buradaki emekçi köylü de yani yüzyıllardır burada yaşayan köylü de bir biçimde fiilen bugün ya da yarın o köylerden göç ettirilmeye çalışılıyor; göç edip kentlerde ucuz iş gücüne, açlığa, yoksulluğa, işsizliğe mahkum bırakılmaya çalışılıyor yani komplike bir saldırı konseptiyle karşı karşıyayız. Yani devlet ormanları, tarım arazilerini koruması gerektiğini Anayasa’ya dayandırmasına rağmen -kendi Anayasası’na- bugün, tam tersine, halklar, emekçiler, köylüler ormanları, tarım arazilerini devletten, AKP’den korumaya çalışıyor. Düşünün, bu ülkenin yüz ölçümünün yarıdan fazlası maden sahası ilan edilmiş durumda. Bunu bizzat AKP yapmış yani AKP bugün her tarafı, kentleri bitirdi, kentleri beton sahasına dönüştürdü şimdi de tarım arazileri, kırları betona boğmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı. 

Çepni, AKP’nin tarım alanlarından, ormanlardan ve sulardan derhal elini çekmesi gerektiğinin altını çizdi. 



Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler