Bizimle iletişime geçin

Güncel

MKG Şubat ayı raporu: 20 kadın gazeteci yargılandı

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği, Şubat ayı hak ihlali raporunda, 9 kadın gazetecinin hala hapishanede olduğunu duyurdu. 

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), kadın gazetecilere yönelik Şubat ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, gazetecilere yönelik baskıların her geçen gün arttığına dikkat çekildi. 

Basın özgürlüğüne yönelik iktidarın politikalarıyla gazetecileri hedef aldığı kaydedilen raporda, “Bir yandan eril dile bir yandan da iktidarın baskılarına karşı direnen gazeteciler,  bu direnişe devam ediyor. Başta kadın, çocuk ve doğa haberciliğinin yanı sıra toplumsal haberciliği esas alan gazeteciler, şubat ayında her türlü baskı, gözaltı, tutuklama, yargılama ve ceza verme gibi uygulamalara maruz kaldı” dedi. 

Gazetecilerin birçok yerde haber takibinde engellenirken, maruz kaldığı saldırıya da dikkat çekilen raporda, “Gazeteciler Kibriye Evren ve Selamet Turan’ın da aralarında olduğu 6 gazeteci 13 Şubat’ta gözaltına alındı. 1 gazeteci tutuklanırken, 3 gazeteci de kötü muameleye maruz kaldı. Hapishanesi’nde 1 tutsak ise kötü muameleye maruz kaldı. Meslektaşımız ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu 10 aylık tutukluluğunun ardından tahliye oldu” diye belirtildi. 

Gazetecilerin haber alma hakkı için verdiği mücadeleye değinilen raporda, “Hem sahada hem içerde yayıncılık açısından haber alma hakkı engellenen gazeteciler, kalemlerini daha güçlü kullanmayı sürdürüyor. Baskılar karşısında boyun eğmeyen kadın gazeteciler sahada haber takibine devam ediyorlar. Aynı zamanda dayanışma ruhunu büyüterek kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine karşı da seslerini yükseltmeye devam ediyorlar. Bu dayanışmanın vermiş olduğu güçle tüm kesimleri gazetecilerle dayanışma içerisinde olmaya ve toplumun haber alma hakkını savunmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Raporda,  şubat ayında gözaltına alınan gazeteci sayısı, 6, tutuklanan gazeteci sayısı 1, kötü muameleye maruz kalan gazeteci sayısı ise 3, hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller ise 1 olarak yansıtıldı.  

Şubat ayında hakkında soruşturma açılan bir gazetecinin olduğu belirtilen raporda, daha açılan ve beraat eden iki gazetecinin olduğu kaydedildi. Yargılaması devam eden gazeteci sayısı ise 20 olarak yer alan raporda hapishanede olan kadın gazeteci sayısı ise 9 olarak ifade edildi. 

Hapishanedeki gazetecilerin isimleri ise şöyle:

*Derya Ren – JINNEWS Muhabiri

*Dilan Oynaş: Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı

*Elif Ersoy: Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu

*Hatice Duman: Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü

*Özden Kınık: TRT çalışanı

*Özlem Seyhan: Gazeteci

*Tülay Canpolat: Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri

*Selamet Turan: Gazeteci

*Bircan Yıldırım: BircanTVHaber’in yayın yönetmeni



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler