Bizimle iletişime geçin

Emek

KESK İstanbul: Gerçek enflasyon verilerini açıklayın

TÜİK’in sahte enflasyon verilerini protesto eden KESK İstanbul Şubeler Platformu, “İktidarın beklentilerine göre değil, piyasanın gerçekliğine uygun enflasyon verilerini açıklayın. TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sahte enflasyon verilerini protesto etmek için Beşiktaş’ta bulunan TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde yan yana geldi. “TÜİK sayesinde iki yakamız bir araya gelmiyor” pankartı açılan eylemde sık sık, “Sermayeye değil, emekçiye bütçe” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Eyleme, önceki SMF Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve çok sayıda kişi destek verdi. Eylemde basın açıklamasını Zeynep Kışlak Yıldırım okudu.

‘İtiraz etmedikçe yoksullaşmaya devam edeceğiz’

Yıldırım, iktidar ve sermayenin emekçileri ve işçileri daha fazla yoksulluğa süreklediğini belirtti. Yıldırım, ”İktidarın sermaye yanlısı ve emekçi düşmanı bu politikaları toplumun çoğunluğunu oluşturan biz kamu emekçileri, kamu emeklileri, asgari ücretliler için bitmeyen bir kâbus olmaya devam etmektedir. Bilindiği gibi bütçe kanunu gereği 2025 yılının bütçe görüşmeleri 15 Ekim itibarıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlayacaktır. Ancak iktidar tarafından 5 Eylül 2024 tarihinde açıklanan Orta Vadeli Programda (OVP) belirlenen kıstaslarda bir bütçe hazırlayacağını, dolayısıyla emekçi ve yoksul düşmanı ve sermaye yanlısı ekonomik programa sadık kalacağını ilan etmiştir. Biz emekçiler, yoksulluk halk kesimleri itiraz etmedikçe, hakkımız olanı istemedikçe daha fazla yoksullaşmaya devam edeceğiz. Bunun için iktidarın ekonomik programından mağdur olan bizler, iktidarın bizlere düşük ücret vermede bir aparat olarak kullandığı TÜİK’i tüm illerde protesto ediyoruz” dedi.

‘Ekmeğimiz soframızdan çalınıyor’

2001’de bir kamu emekçisi asgari ücretin 2,92 katı ücret alırken, bugün ancak 2,01 katı alabildiğini, aynı dönemde bir kamu emeklisinin ise asgari ücretin 2,67 katı ücret alırken, bugün asgari ücret ve altında maaş aldığını ifade eden Yıldırım, iktidarın övmekle yere göğe sığdıramadığı yeni Türkiye’de kamu emekçileri ve emeklilerin geçmişte aldığı gelirlerin çok altında ücretlerle hayatını idame ettirmeye çalıştığını söyledi.

‘TÜİK’i teşhir edeceğiz’

TÜİK yetkililerini sorumluluklarını yerine getirmeye çağıran Yıldırım, “İlgili yetkililerin 2022’den beri açıklamaktan imtina ettikleri gıda fiyatları verilerini düzenli bir şekilde kamuoyunla paylaşmaya ve piyasada oluşan gerçek veriler üzerinden enflasyon oranlarını açıklamaları gerektiğini kendilerine hatırlatıyoruz. Aksi takdirde, iktidarla birlikte bizleri yoksullaştırmak üzere veri paylaşmamalarını sürekli teşhir edeceğimizi ve kanunun kendilerine yüklemiş olduğu görevleri kötüye kullandıkları gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğimizi ve yine görevlerini kötüye kullandıklarından dolayı haklarında dava açarak, hukuki yollardan da haklarımızı aramaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz. TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz” dedi.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Emek Haberler