Bizimle iletişime geçin

Emek

CHP’li Kadıköy Belediyesi işçileri grev kararı astı

Kadıköy Belediyesi işçileri SODEMSEN ve KASDAŞ ile yürütülen TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararını astı.

CHP’li Kadıköy Belediyesi’nde işçiler ve temsilci Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu şube ile patronKadıköy Belediyesi iştirak şirketi KASDAŞ ve temsilcisi Sosyal Demokrat Kamu İş Verenleri Sendikası (SODEMSEN) ile dört ayı aşkın süredir Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerinde işçiler belediye binasına grev kararını astı. 

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Nazan Gevher  Çam Ay, tüm işçileri ve dayanışmaya gelen sendikalarla, emek demokrasi güçlerini selamladı. Ardından şube yöneticisi Semra Çelebi basın açıklamasını okudu. Ekim 2024 itibariyle açlık sınırının 21 bin liraya, yoksulluk sınırının ise 71 bin liraya dayandığı bir dönemde Kadıköy Belediyesinde çalışan bir büro personelinin tüm yan haklar ve yol ücreti eklenerek ancak 24 bin lira, halkın çocuklarını emanet ettiği bir öğretmenin sadece 25 bin lira maaş aldığını kaydeden Çelebi, “Hafta sonu nüfusu 7 milyonu bulan Kadıköy’ü temiz tutmaya çalışan bir temizlik işçisi, evine çocuklarına vakit ayırmadan, izin yapmadan, ayın 30 günü çalışarak gelirini ancak 32 bin liraya yükseltebiliyor. Kadıköy Belediyesi işçileri, kirasını ödeyemiyor, öğle yemeğini bir lokantada yiyemiyor; bir aylık yemek ücreti bir haftalık market alışverişinde eriyip gidiyor! Yüksek kiralar nedeniyle Kadıköy Belediyesi işçileri artık Kadıköy’de yaşayamıyor” dedi.

Yerel seçim öncesi Kadıköy’de belediye emekçilerinin ücretlerinin iyileştirileceğine dair söz verenlerin, kazandıktan sonra bu sözlerini unuttuğunu vurgulayan Çelebi, “İşçilerin, maaşlarında bir düzenleme yapılması için talep ettiği ek protokol, söz verildiği halde yapılmadı. Kadıköy Belediyesi işçilerinin maaşları tüm belediyeler arasında en düşük maaşla tarihe kara bir leke olarak geçti! AKP- MHP iktidarının yarattığı derin ekonomik krizle milyonlarca insan yaşam savaşı veriyor! CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de dediği gibi bu ülkede çocuklar yatağa aç giriyor; emekçi yığınlar giderek yoksullaşıyor, yoksulluk yok edilmiyor yönetilmeye çalışılıyor. Peki CHP’li belediyelerde durum farklı mı? Sayın Özel daha birkaç gün önce yaptığı konuşmada asgari ücret 30 bin liraya yükseltilmeli derken Kadıköy Belediyesi işçileri açlık sınırındaki ücretlerle geçinmeye zorlanıyor. İki yılı bağlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ise yüzde 19,30’luk zam teklifleriyle mücadele etmek zorunda bırakılıyor. Sizlere soruyoruz, bu hangi aklın ürünü, hangi vicdanın kabulüdür” ifadelerini kullandı. 

Bıçağın kemiği delip geçtiğini söyleyen Çelebi, şöyle devam etti: “İşverenin irade kırma oyunlarını görüyor, işçinin geleceğini ipotek altına alma çabasındaki vasat tekliflerini kabul etmiyoruz! Bugün işyerimiz olan belediye binasına grev uygulama kararımızı asıyoruz! Ve buradan, her gün emeğimizi verdiğimiz bu alandan Kadıköy Belediyesi yönetimine son uyarımızı yapıyoruz: Derhal insanca yaşayabileceğimiz ücret teklifleriyle masaya gelin! Bizim muhatabımız sizlersiniz. İki yılda bir Ankara’daki masalarından kalkıp bizlerin Toplu İş Sözleşmesi masasına oturan, belediye işçisinin neler çektiğinden haberi bile olmayan, adındaki sosyal demokrasiden çok uzak SODEMSEN’i işçinin karşısına çıkarmayın! Aksi takdirde 19 Kasım’da tüm Kadıköy işçisi bütün örgütlü gücüyle grevde olacak ve bu yolda kazanana kadar mücadele edecek! Talebimiz net: İnsanca yaşayabilecek bir ücret! Tarafımız belli: Bütçeden işçiye emekçiye adil ve gerçek bir paylaşım! Buradan, hak mücadelesi için alanlarda olan tüm işçi sınıfını ve toplu iş sözleşmesi sürecinde greve doğru yürüyen tüm belediye işçilerini selamlıyoruz. İstanbul’da Kartal, Ataşehir, Maltepe, Beşiktaş ve Sarıyer Belediyelerindeki tüm işçi arkadaşlarımızla bu mücadelede el ele, kol kola, yan yana yürüyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz.”



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Emek Haberler