Bizimle iletişime geçin

Güncel

Gözaltında kaybedilen Hasan Esenboğa’nın akıbeti soruldu

Kayıp yakınları bu haftaki eylemlerinde, gözaltında kaybedilen Hasan Esenboğa’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 774. haftasını Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme kayıp yakınları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile hak savunucuları katıldı. Bu haftaki eylemde, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 25 Aralık 1994’te gözaltında kaybedilen Hasan Esenboğa’nın akıbeti soruldu. Açıklamayı İHD Diyarbakır Şube Kayıp Komisyon üyesi Berfin Elçi okudu.

Elçi, 1994 yılı başlarında korucu olmayı reddeden Bênat (Kırkağaç) köyünün askerlerce yakıldığını belirterek, köylülerin eşyalarını toplamaya dahi izin verilmediğini hatırlattı. Köylülerin evlerinden çıkartıldığını söyleyen Elçi, “Askerler her tarafa rengi sarıya çalan bir toz döküp tüm köyü ateşe verdi. Bunun üzerine Esenboğa ailesi Fındıklı köyüne yerleşti ancak koruculuk dayatması devam etti. Korucu olmayı reddettikleri için askerler köyün gençlerini örgüte yardım ettikleri iddiasıyla gözaltına almaya devam etti” şeklinde belirtti.

13 Ağustos 1994 tarihinde Fındık Bölge Jandarma Karakolu’na bağlı askerler köye bir operasyon düzenleyerek tüm evlerde arama yaptığını söyleyen Elçi, “Daha sonra da aralarında Hasan Esenboğa’nın ağabeyi Bahri Esenboğa’nın da olduğu altı kişiyi, İlhan İbak, Ahmet Özdemir, Fikri Şen, Ahmet Özer, Bahri Esenboğa ve Mehmet Dayan’ı, gözaltına aldılar. Bu altı kişiden sadece Mehmet Dayan yaklaşık bir ay sonra serbest bırakıldı, geri kalanlardan bir daha haber alınamadı” ifadelerini kullandı.

Elçi açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: “Hasan Esenboğa ağabeyi ile diğer dört köylü hakkında çıkartılan milis söylentilerinin ve gözaltına alınmalarının para için olduğunu düşünüyordu; ağabeyinin akıbetini öğrenebilmek için çok uğraştı. Bahri Esenboğa ve diğer dört köylü zorla kaybedildikten yaklaşık dört ay sonra, 25 Aralık 1994’te Hasan Esenboğa hayvanları için saman almaya Cizre’ye gitti ve bir daha geri dönmedi. Cizre’nin en işlek caddelerinden Dörtyol’da içinde Cemal Temizöz’ün de olduğu beyaz bir araca zorla bindirildiğini görenler vardı ancak korktukları için hiçbiri tanıklık yapmak istemedi. Hasan Esenboğa’nın cenazesi dört gün sonra Cizre-İdil yolu üzerindeki boş bir arazide köylüler tarafından bulundu. Eşi savcılığa dilekçe verdiyse de bir sonuç alamadı. Esenboğa ailesinin tüm çabasına rağmen hukuki süreçte herhangi bir gelişme olmadı.

Biz insan hakları savunucuları ve Cumartesi İnsanları olarak bu topraklarda bir devlet politikası olarak uygulanan gözaltında kaybetme suçunda hesap verebilirliğin sağlanması ve hakikatin ortaya çıkarılması için mücadele ediyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; zorla kaybettirilen ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden insanlarımız için adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi yineliyoruz.”

Açıklama 1 dakikalık oturma eyleminin ardından sonlandırıldı.  



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler