Bizimle iletişime geçin

Güncel

F Oturumu: Ağır hasta tutuklu Önder Poyraz serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi, “F Oturumu” eyleminde ağır hasta tutuklu Önder Poyraz’ın durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İHD İstanbul Şubesi, “F Oturumu” eyleminde ağır hasta tutuklu Önder Poyraz’ın durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 585’incisi dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Önder Poyraz’ın  sağlık durumuna dikkat çekildi.  İnsan hakları savunucuları ve hasta tutuklu yakınlarının katıldığı eylemde, “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır” ve “Hasta tutsak Önder Poyraz serbest bırakılsın” pankartları taşınarak, “Hasta tutuklular serbest bırakılsın” ve  “Tedavi haktır engellenemez” sloganları atıldı.

Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul şubesi Cezaevi komisyonu üyesi Hatice Onaran Hatice Onaran  okudu.

Hapishanelerde hak ihlalleri artıyor

Hapishanelerde hak ihlallerinin giderek arttığına dikkati çeken Onaran, “Hapishanelerde hasta mahpusların tedavilerine dönük engellemeler ve hak ihlalleri devam ediyor. Bu hak ihlallerinin sona ermesi için mahpuslar her kuruma başvurup çözüm arıyor ancak sorunlar çözülmek  yerine artarak devam edince, açlık grevi vb. eylemliliklerle seslerini duyurmak zorunda kalıyorlar. Mahpusların sadece sağlık ve tedavi hakkı kapsamında değil, hapishanede geçirdikleri her an çeşitli hak ihlallerine uğradıkları, raporlarımıza temel teşkil eden başvurularda da açıklıkla görülmektedir. Haksız yere mahpusluk süresinin uzatılması da bu hak ihlallerinden biri olup, Milletvekili seçilen Can Atalay’ın halen serbest bırakılmaması da kayıtlara hak ihlali olarak yazılmıştır. Yetkilileri,  hapishanelerde devam eden hak ihlallerinin durdurulması ve ceza infazında mahpus haklarının esas alınması  için acil adımlar atmaya çağırıyoruz” dedi.

‘Hasta tutuklular serbest bırakılmalıdır’

Onaran, ağır hasta tutukluların ve hasta tutuklu Poyraz’ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Onaran, “Önder Poyraz,  Sağ kolunu felç nedeniyle kullanamamakta, ağır mide rahatsızlığına bağlı olarak yeterli beslenememekte,  omurga yaralanması  nedeniyle takılan  platine bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşamakta, bir böbreği tamamen çalışmadığından tek böbrekle hayatını devam ettirmeye çalışmaktadır. Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden önce sırası ile Şırnak T Tipi Kapalı Hapishanesi ve  Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde  tutulan, ağır hastalıklarına ve yapılan başvurulara rağmen tedavi edilmeyen, felç geçirmesine rağmen tek başına tutulmaya devam edilen, mide rahatsızlığına bağlı olarak yediği her şeyi kustuğu için beslenemeyen ve bu nedenle sağlığı hızla bozulan Poyraz’ın, tedavi edilmemesi sağlığı yanında yaşamına da ağır tehdit oluşturmaktadır. Poyraz ve tüm hasta tutuklular bir an önce serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler